Acasă Economie Au fost actualizate hărțile de hazard și risc la inundații

Au fost actualizate hărțile de hazard și risc la inundații

DISTRIBUIȚI

 166988 – 08112022 – Inundațiile sunt un fenomen natural, totuși, acestea pot lua vieți omenești și provoacă pagube de sute de milioane anual. Digurile, barajele și alte măsuri de protecție ajută să ne menținem în siguranță, dar este nevoie ca fiecare locuitor al României să fie bine informat și pregătit. Gestionarea eficientă a inundațiilor necesită colaborarea instituțiilor publice, a sectorului privat și a societății civile.

Hărțile de Hazard la Inundații indică zona care va fi inundată în timpul unor evenimente de inundații sintetice cu diferite probabilități anuale de depășire. Mai mult, aceasta poate furniza informații privind adâncimea apei sau viteza de curgere a apei.

Hărțile de Risc la Inundații indică impactul potențial al inundațiilor asupra vieții, a bunurilor și a sănătății oamenilor, a economiei, patrimoniului cultural și mediului. Pentru aceasta, hărțile de hazard sunt combinate cu informațiile privind elementele expuse și pagubele asociate din zonele inundate.

În cadrul proiectului RO-FLOODS, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a actualizat Hărțile de Hazard și Risc la Inundații (HHRI) care sunt accesibile publicului larg.

HHRI au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă și înaintate Comisiei Europene.

Versiunile preliminare ale hărților, elaborate în cadrul Proiectului RO-FLOODS, au fost încărcate într-o platformă GIS pentru a fi analizate și validate de experții din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă și ai părților interesate – instituții selectate, precum primării și alte organizații locale și regionale. În total, peste 900 de experți au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărțile și pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată și îmbunătățită de experții în modelare.

HHRI sunt importante pentru managementul integrat al riscului la inundații pentru că permit planificarea măsurilor de  protecție la inundații, planificarea utilizării terenurilor și prevenirea și evitarea noilor riscuri la inundații.

Platforma GIS permite vizualizarea diferitelor hărți de hazard și de risc, inclusiv a hărților realizate pentru primul ciclu în 2014. De asemenea, pe site-ul web www.inundatii.ro există o secțiune cu întrebări și răspunsuri referitoare la hărți, precum și informații și instrucțiuni suplimentare cu privire la modul de utilizare a Vizualizatorului Web GIS pentru a explora hărțile.

”Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populație dar, în același timp, poate fi și un risc pentru comunități atunci când se produc inundații necontrolate. Hărțile de hazard și de risc la inundații nu vor impiedica  producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărțile sunt, în sine, niște instrumente care vor ghida autoritățile atât în ceea ce privește investițiile în lucrări de apărare împotriva inundațiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ține cont de zonele cu risc la inundații. Toate statele europene își actualizează aceste hărți, mai ales că inundațiile au început să apară și în zone în care nu au fost niciodată înregistrate astfel de fenomene. Hărțile României au fost elaborate de 200 de specialiști naționali și internaționali și sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, și planuri de management care să ajute la reducerea riscului la inundații în zonele expuse din țara noastră”,  a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului.

Versiunile preliminare ale Planurilor de Management al Riscului la Inundații se află în consultare publică în vederea raportării la Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii martie 2023.

După finalizare, Planurile de Management al Riscului la Inundații, împreună cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice, realizate conform Directivei Inundații, respectiv Directivei Cadru Apă, vor oferi o viziune integrativă a managementului resurselor de apă. Aceasta va fi transpusă și la nivelul districtului hidrografic al bazinului Dunării, în cadrul Planului de Management al Districtului Hidrografic al Dunării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.