Acasă Externe Agenda Europeana Concluzii ale Consiliului Uniunii Europene despre politica de coeziune: e nevoie de...

Concluzii ale Consiliului Uniunii Europene despre politica de coeziune: e nevoie de norme simplificate și flexibile, adaptate particularităților regionale

DISTRIBUIȚI

 167183 – 23112022 – Consiliul Uniunii Europene a evaluat rolul politicii de coeziune în dezvoltarea regională a Uniunii și provocările care urmează.

Printre concluzii desprinse în urma acestei evaluări se află valoarea adăugată a politicii de coeziune (pe termen lung are un efect de pârghie și generează un PIB suplimentar estimat la 2,7 euro la nivelul UE pentru fiecare euro cheltuit), contribuind la creșterea calității vieții europenilor. De asemenea, prin gestiunea partajată, politica de coeziune a UE conduce la îmbunătățirea administrației publice și la corelarea programării ascendente cu noile tendințe globale.

În ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, Consiliul subliniază necesitatea închiderii programelor și cere promovarea efectelor pozitive și a beneficiilor politicii de coeziune.

Având în vedere recentele crize, Consiliul consideră că politica ar trebui să se poată adapta la noi evoluții fără compromiterea obiectivelor structurale și pe termen lung și cere Comisiei Europene să monitorizeze efectele economice și sociale ale războiului Rusiei în Ucraina și să se adpteze din mers, dacă este cazul, pentru aplicarea programelor politicii de coeziune.

În ceea ce privește actualul cadru de finanțare, Consiliul constată o simplificare și flexibilizare a normelor de punere în aplicare, subliniind importanța prevenirii și combaterii fraudei și corupției. Comisia este invitată să dovedească în permanență impactul politicii de coeziune, să stabilească impactul acesteia și să analizeze rezultatele sale multiple.

Consiliul arată că trebuie ținut cont de particularitățile regionale și că trebuie acordată atenție dezechilibrelor structurale sau permanente, invitând statele membre și Comisia să pună în aplicare Fondul pentru o tranziție justă, care permite regiunilor să abordeze impactul socioeconomic al tranziției verzi a UE.

Pentru cadrul legislativ post-2027, se recomandă contnuarea simplificării normelor și armonizarea lor, evaluarea instrumentelor de coeziune înaintea introducerii altora noi și analizarea oportunității rambursării pe bază de performanță, ținând cont de dezvoltarea durabilă și particularitățile regiunilor, în special ale regiunilor aflate într-o capcană a dezvoltării și ale regiunilor aflate la frontiera externă a UE, precum și ale regiunilor ultraperiferice și ale regiunilor care se confruntă cu diverse provocări demografice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.