Acasă Anchete Interne Documentele false depistate pe aeroporturi, la controlul de frontieră, în creştere

Documentele false depistate pe aeroporturi, la controlul de frontieră, în creştere

DISTRIBUIȚI

167144 – 20112022– Pe timpul desfășurării activității specifice, poliţiştii de frontieră depistează, zilnic, diverse persoane, cetăţeni români sau străini, participanţi la traficul transfrontalier care, fie se legitimează cu documente de călătorie false sau falsificate, fie prezintă documente autentice care aparțin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale.

O creșterea consistentă a numărului de persoane depistate în posesia unor documente contrafăcute, s-a manifestat cu preponderență pe fluxurile de intrare în țară și în zonele de tranzit ale aeroporturilor, în special la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă-Otopeni.

Astfel, de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care:

  • 8 permise de ședere  false ori falsificate;
  • 4 permise de conducere false ori falsificate;
  • 3 cărţi de identitate false ori falsificate;
  • 4 vize false ori falsificate și altele, pe care, diferite persoane  intenţionau să le folosească pentru a trece  ilegal frontiera de stat.

De asemenea, astfel de situații s-au întâlnit și pe Aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău.

În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulți sunt cetățeni din state terțe (Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc., care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene.

Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe documente false sau falsificate erau documente belgiene, ucrainene, spaniole, germane sau din Marea Britanie care au fost folosite  cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei.

În scopul prevenirii şi combaterii fraudei documentare, Poliţia de Frontieră Română foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri – lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare. Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO – bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativă a documentelor.

Mod de acţiune şi motive

  • Prin punctele de trecere din aeroporturile internaţionale, cetățeni din state terţe au încercat să se folosească, în zona de tranzit, de metoda dublu check-in (îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul U.E.). Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.
  • O modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât și la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorități ale statelor UE pe care să le predea și fie folosite de cetățeni terți, prin metoda substituirii.
  • Totodată, s-a stabilit că cei mai mulți aleg să călătorească pe timp de noapte (după ora 21:00), dar și la primele ore ale dimineții, începând cu ora 07:20 (simultan cu schimbul de tură al lucrătorilor noștri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.