Acasă Anchete Interne Exerciţiu de salvare organizat în cadrul operaţiunii MMO Black Sea 2022

Exerciţiu de salvare organizat în cadrul operaţiunii MMO Black Sea 2022

DISTRIBUIȚI

  167249 – 28112022 –  Operațiunea Maritimă cu Scopuri Multiple la Marea Neagră 2022 – MMO Black Sea 2022 este organizată sub coordonarea Agenției Europene pentru Frontieră și Gardă de Coastă (FRONTEX).

Operațiunea a început pe 10 august și urmează să se încheie la 30.11.2022. Aceasta se desfășoară în zona de competență a Gărzii de Coastă la Marea Neagră, în cooperare cu autoritățile de frontieră bulgare, respectiv cu implicarea Agenției Europene de Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenției Europene pentru Controlul Pescuitului (EFCA).

MMO Black Sea 2022 are ca obiectiv operațional specific prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, a poluării marine și a altor infracțiuni transfrontaliere. Garda de Coastă participă la activitățile specifice operațiunii cu un număr total de 22 de nave, implicate în activităţi de patrulare, supraveghere și/sau intervenţie.

În scopul evidențierii competențelor dezvoltate pentru a-şi îndeplini atribuţiile de prevenire şi combatere a migrației ilegale, a altor infracțiuni transfrontaliere, a activităților ilegale de pescuit și pentru a sprijini căutarea și salvarea vieții umane în data de 27 noiembrie a fost organizat un exercițiu de boarding (abordarea şi controlul navei suspecte). Astfel de exerciții contribuie la pregătirea echipajului în aplicarea procedurilor de oprire a navei suspecte, abordarea acesteia, reținerea suspecţilor și utilizarea mijloacelor de salvare de la bordul altor nave. Exercițiile oferă oportunitatea de a câștiga experiență pentru echipa de abordaj, respectiv  sporesc încrederea că procedurile pentru toate aceste activități vor funcționa și sunt eficiente în caz de urgență. De asemenea, exercițiul a fost desfăşurat cu implicarea echipajelor/experților, a scafandrilor și a navei MAI 0201, şalupei MAI 3066 și a celor 2 ambarcaţiuni tip RHIB de la bordul MAI 0201.

În primele 10 luni ale anului 2022, Poliția de Frontieră Română a fost implicată în 12 operaţiuni comune, organizate sub coordonarea Agenției Frontex la toate tipurile de frontiere externe ale UE – terestre, maritime și aeriene – în 7 state membre și 3 terţe. Peste 160 de polițiști de frontieră, experți cu diverse profiluri profesionale, precum și membri ai echipajului pentru mijloacele de mobilitate navală au participat, în 2022, la Operațiunile Frontex desfășurate în țări precum Italia, Spania, Cehia, Polonia, Serbia, Moldova și Albania.

De asemenea, pe plan intern sunt în desfășurare două operaţiuni comune sub coordonarea Agenției – JO Terra 2022 și cea mai sus menționată, cu implicarea a peste 550 de ofițeri din cadrul Corpului Permanent detaşaţi pe teritoriul României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.