Acasă Economie Guvernul a semnat contractele cu băncile comerciale pentru acordarea creditelor cu garanția...

Guvernul a semnat contractele cu băncile comerciale pentru acordarea creditelor cu garanția statului pentru studenți și familiile tinere

DISTRIBUIȚI

 166951 – 02112022  – La Palatul Victoria, au fost semnate miercuri contractele cu băncile comerciale pentru acordarea creditelor cu garanția statului pentru studenți și familii tinere, din pachetul ”Sprijin pentru România”. Studenții și familiile tinere vor putea lua credite garantate de stat în proporție de 80 la sută și cu dobânzi subvenționate.

Palfonul de garantare este de 500 de milioane de lei pentru anul acesta. Sumele care pot fi obținute sunt intre 50 000 și 75 000 mii lei iar perioada de rambursare este de 10 ani.

Prim ministrul Nicolae Ciucă a declarat că în ceea ce privește tinerele familii, în contextul unor condiții demografice serioase, va încuraja accesul la fianatare pentru locuințe și facilitățile pe care statul român poate să le pună la dipoziție ca să le facă viața mai ușoară.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a spus că nu au existat discuții numai despre pensii salarii și energie, ne-ați adus aminte de tineret și intemeierea familiei și mă bucur ca în coaliție să luam deciziile corecte și așteptate de români.

Kelemen Hunor a atras atenția asupra faptului că degeaba avem tot ce e nevoie pentru acum, dacă nu avem echilibru între generații și societatea îmbătrânește pentru că vom ajunge în colaps.

Ceremonia de semnare a contractelor cu băncile comerciale pentru acordarea creditelor cu garanția statului pentru studenți și familii tinere, din pachetul Sprijin pentru România avut loc la Palatul Victoria.

„SPRIJIN PENTRU ROMÂNIA” prevede programe de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată – din 7 noiembrie în rețeaua băncilor partenere:

Prin Programul „Family Start”

– Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.

– Banii pot fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.

– Beneficiari eligibili sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie si care au venituri nete de până la maximum 7.500 RON pe familie/lună.

  1. Programul național „Student Invest”

– Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.

– Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.

– Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale.

  • Pentru ambele programe garanția statului este 80%, iar perioada maximă de rambursare este 10 ani (120 de luni). Perioada de grație este de 5 ani.
  • Dobânda pentru fiecare program este variabilă, din cauza indicelui de dobânda pentru creditul de consum (IRCC), și susținută din bugetul statului, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
  • Un tânăr poate aplica pentru oricare dintre cele două programe doar o singură dată.
  • Lista băncile partenere va putea fi consultată pe site-ul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Fondului Român de Contragarantare. Sursa:stiri.tvr.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.