Acasă Externe Preocupări europene legate de folosirea protoxidului de azot (aer fictiv) ca drog

Preocupări europene legate de folosirea protoxidului de azot (aer fictiv) ca drog

DISTRIBUIȚI

 167153 – 21112022– Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri a lansat un raport în care analizează situația actuală, riscurile și răspunsurile la utilizarea în scopuri recreative a protoxidului de azot în Europa, precum și o privire de ansamblu asupra epidemiologiei și a riscurilor sociale. În plus, raportul include studii de caz detaliate de țară din Danemarca, Franța, Irlanda, Lituania, Olanda și Portugalia.

Un studiu de caz este, de asemenea, oferit în Regatul Unit, unde utilizarea protoxidului de azot a fost stabilită la tineri pentru o perioadă mai lungă, iar aceste experiențe, inclusiv răspunsul, pot fi utile în informarea răspunsurilor din alte țări (chiar dacă Marea Britanie nu mai este membru al OEDT, după ce a părăsit UE la 31 decembrie 2020).

Timp de aproape 250 de ani, protoxidul de azot, cunoscut popular sub denumirea de gaz ilariant sau aer fictiv, a fost inhalat pentru efectele de euforie, relaxare, calm și sentimentul de detașare de scurtă durată pe care le generează.

În ciuda acestei utilizări îndelungate, popularitatea gazului a variat foarte mult, cu probabil trei perioade notabile de interes ca drog recreațional.

Primul a fost la scurt timp după descoperirea sa în 1772, când a fost folosit de clasa superioară britanică la „petrecerile cu gaze de râs” și ca sursă de distracție la târguri și săli de muzică.

Al doilea a început la sfârșitul anilor 1960. Un factor important a fost utilizarea în creștere a gazului în stomatologie pentru a calma durerea și a reduce anxietatea. Acest lucru este probabil cel mai bine documentat în Statele Unite. Numărul celor care îl foloseau era mic, pentru că era relativ greu de obținut, fiind disponibil doar în butelii mari, iar utilizarea lui era destul de dificilă și riscantă.

La începutul anilor 1970, era folosit de studenți și la festivaluri de muzică, când gazul era folosit pentru a umple baloanele de le petrecere, de unde era apoi inhalat. Există, de asemenea, percepția că protoxidul de azot este sigur. Cartușele pot fi cumpărate din surse legitime, inclusiv magazine, supermarketuri și furnizori online. În plus, s-a dezvoltat un lanț de aprovizionare profitabil și în expansiune, magazine specializate pe internet promovând direct gazul pentru uz recreațional sau oferindu-l pentru a fi folosit la frișcă.

În unele zone, rețelele de socializare joacă un rol important în promovarea și vânzarea medicamentului. Consumul de către mai mulți tineri, inclusiv adolescenți fără experiență în consumul de droguri, caracterizează și această perioadă actuală.

Utilizarea protoxidului de azot s-a transformat într-un legal „ieftin”. Date legate de răniri sau decese prin asfixiere ca urmare a folosirii unei măști de față sau a unei pungi de plastic au condus la îngrijorări și discuții cu privire la nevoia de reglementare.

A treia perioadă a început în jurul anului 2010, deși originile ei datează probabil din anii 1990, unde interesul a fost (re)aprins mai întâi în scena petrecerilor și la festivalurile și cluburile de muzică.

Ceea ce distinge perioada actuală de primele două este că protoxidul de azot este acum disponibil pe scară largă, este ieftin și mai ușor de cumpărat și de utilizat. Popularitatea sa în creștere a fost influențată de  disponibilitatea pe scară largă a cartușelor mici și ieftine de protoxid de azot folosite pentru a face frișcă. De asemenea, acestea sunt folosite pentru a umple baloanele de petrecere, din care gazul este apoi inhalat.

Majoritatea utilizatorilor inhalează ocazional cantități mici de protoxid de azot, poate unul până la trei baloane într-o sesiune, de câteva ori pe an. Acest tip de consum nu este lipsit de riscuri. Există și o creștere mică, dar semnificativă, a numărului de persoane care folosesc cantități mai mari de gaz mai frecvent și pentru perioade mai lungi de timp. Ca urmare, unele dezvoltă o utilizare problematică. Efectele de scurtă durată ale gazului sunt adesea citate ca motiv pentru utilizarea ulterioară în același episod de cosum. Nu este clar ce doză provoacă toxicitate cronică, deși cu cât  cantitatea utilizată este mai mare, cu atât riscul este mai mare.

Majoritatea cazurilor de otrăvire implică o utilizare regulată sau intensă, cel puțin peste câteva luni.

Preocuparea penteu utilizarea crescută s-a accentuat din 2017-2018. O mai mare vizibilitate și conștientizare sunt parțial responsabile pentru acest lucru. Furnizorii au început, de asemenea, să vândă butelii mai mari de gaz, țintind în mod deliberat piața de agrement – făcând gazul mult mai ieftin și promovând o utilizare mai largă, mai regulată și mai grea.

Acest lucru este oglindit de creșterea mică, dar semnificativă, a numărului cazurilor de intoxicare. În Danemarca, cazurile au crescut de la 16 în 2015 la 62 în 2019, 90 în 2020 și 73 în 2021. În Franța, au fost raportate 134 de cazuri în 2020 — în creștere de la 46 în 2019 și 10 în 2017. Între timp, în Olanda, numărul de cazuri au crescut de la 13 în 2015 la 128 în 2019, 144 în 2020 și 98 în 2021.

Interesul reînnoit pentru protoxidul de azot în Europa și în alte părți ale lumii a condus la o creștere a cazurilor raportate în literatura medicală.

Raportările legate de neurotoxicitate sunt frecvent legate de folosirea regulată sau de cantitățile mai mari. Cilindrii mari pot provoca, de asemenea, degerături severe (arsuri cauzate de expunerea la îngheț) și leziuni pulmonare din cauza presiunii ridicate a acestora. În plus, accidentele de mașină cauzate de conducerea în stare de ebrietate sau încercarea de a umple baloane au crescut semnificativ, cel puțin în Olanda. Folosirea cartușelor și a baloanelor a fost, de asemenea, evidențiată ca o problemă.

În ciuda acestui fapt, înțelegerea noastră despre utilizare, riscuri și răspunsuri eficiente este limitată, parțial pentru că acest nivel de utilizare recreativă este relativ nou.

Informațiile privind prevalența utilizării protoxidului de azot în Europa sunt limitate. Majoritatea sondajelor întreabă despre consumul de substanțe volatile, nu despre protoxidul de azot în mod special. Cu toate acestea, sondajele reprezentative recente au a examinat această problemă ca răspuns la creșterea utilizării în unele țări, inclusiv Franța, Danemarca și Olanda. Sunt disponibile informații și din Anglia și Țara Galilor în Regatul Unit.

Sondajele direcționate ale clubberilor, de exemplu, găsesc de obicei niveluri mai ridicate de utilizare regulată decât în populația generală.

În Olanda, un sondaj indica în 2020 că utilizarea protoxidului de azot în ultimele 12 luni a fost cea mai mare în rândul adulților tineri cu vârsta între 18-19 ani (14,5 %) și 20-24 ani (12,1 %). În Olanda, furnizorii fac publicitate și promovează în mod deschis gazul pentru uz recreațional, descriindu-l cu termeni precum „gaz de râs” sau „gaz de petrecere”. Aceasta include distribuirea de reclame prin trimiteri și fișe de scrisori, precum și publicitate online.

Între timp, în ultimele 12 luni vârsta consumatorilor a scăzut către adolescenii de 12 ani – 6,7 % dintre tinerii cu vârste între 12 și 16 ani au consumat acest gaz, și 11,7% în rândul tinerilor de 15 și 16 ani. În Danemarca, un sondaj din 2019 a constatat că utilizarea pe tot parcursul vieții la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani a fost de 13,5 %, în timp ce 6,5 % a fost utilizat în ultimele 12 luni. Nivelul de utilizare variază adesea într-o țară. De exemplu, în Danemarca, utilizarea pe tot parcursul vieții a fost de patru ori mai mare în zona Copenhaga decât în Irlanda de Nord. Separat, utilizarea la tineri din Anglia și Țara Galilor pare să fi fost stabilită pentru o perioadă mai lungă decât în alte țări din Europa, cu informații despre prevalență datând din 2013. În acel an, 7,6 % dintre cei cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani au folosit în ultimele 12 luni, în timp ce în 2019-2020, 8,7 % au raportat că au folosit protoxid de azot în ultimele 12 luni (echivalentul a puțin peste jumătate de milion de oameni).

Acest lucru face ca protoxidul de azot să fie al doilea cel mai des consumat drog după canabis, consumul la acea grupă de vârstă este de 3,5 ori mai mare decât în întreaga populație adultă (2,4 %). Sondajele constată că bărbații folosesc gazul mai frecvent decât femeile, unele estimări sugerând că rata este cu aproximativ 30 până la 50 % mai mare.

Protoxidul de azot este folosit de obicei cu prietenii, dar poate fi folosit și singur, în special în cazul utilizării mai intense. Este folosit într-o gamă largă de setări, inclusiv în exterior, în spații publice (cum ar fi parcuri), în mașini parcate (așa-numitele petreceri cu mașini), acasă, la petreceri private, în cluburi de noapte și la concerte și festivaluri de muzică.

În unele zone, utilizarea protoxidului de azot în exterior a stârnit îngrijorări cu privire la gunoiul provenit din cartușe și baloane uzate aruncate. S-au evidențiat și neplăcerile fonice; aceasta poate fi de la sunetul șuierat de la eliberarea de gaz dintr-un cilindru și de la un număr relativ mare de oameni.

Aceste probleme pot avea impact social, de mediu și financiar – de exemplu, costurile asociate cu curățarea, în timp ce adunările zgomotoase pot intimida pe unii oameni.

Disponibilitatea și furnizarea de protoxid de azot utilizat în scopuri recreaționale în Europa nu sunt bine înțelese, nici dimensiunea și amploarea pieței.

O mare parte din gaz provine din cartușele mici de 8 grame care sunt folosite pentru a face frișcă. Acestea pot fi cumpărate din supermarketuri, magazine de proximitate (magazine de noapte) și chioșcuri, precum și online. În Franța, disponibilitatea crescută a protoxidului de azot din 2017 a coincis cu vânzarea de cartușe în magazine, baruri și cluburi de noapte. În Danemarca, până la legislația recentă, cartușele se vindeau în cutii de 10-100 în chioșcuri. Este puțin probabil ca acest lucru să fie doar pentru a face frișcă.

Cilindrii mai mari, destinați preparării alimentelor, pot fi achiziționați de la furnizori legitimi, deși unele companii pot limita vânzările la clienții existenți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.