Acasă Politic Preşedintele Parlamentului croat, vizită oficială în România

Preşedintele Parlamentului croat, vizită oficială în România

DISTRIBUIȚI

 166991 – 08112022 – Preşedintele Parlamentului din Croaţia, Gordan Jandrokovic, se va afla în România marţi şi miercuri pentru o vizită oficială, în cadrul căreia se va întâlni cu înalţi oficiali români, dar şi cu comunitatea croată din mai multe sate în vestul ţării, informează agenţia de presă Hina, citată de Agerpres.

Marţi, Gordan Jandrokovic va avea o întâlnire cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi va susține un discurs în Camera Deputaților.

De asemenea, sunt programate întrevederi cu preşedinta Senatului, Alina Gorghiu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Miercuri, preşedintele Parlamentului croat va vizita localităţile Caraşova, Clocotici (Klokotic) şi Lupac (Lupak) pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai minorităţii croate.

Biroul Central de Stat al Croaţiei pentru croaţii din străinătate estimează că în România trăiesc 6.000 de etnici croaţi, în timp ce 5.408 persoane din România s-au identificat ca fiind croaţi la recensământul din 2011, adaugă Hina.

Majoritatea croaților din România se află în județul Caraș-Severin, în special în comunele Carașova și Lupac, unde limba croată este limbă recunoscută oficial, având indicatoare, educație și acces la justiție și administrația publică în limba croată, alături de română.

În România, minoritatea croată beneficiază de toate drepturile specifice unei minorități etnice recunoscute, inclusiv reprezentare parlamentară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.