Acasă Social Aparare România propune exceptarea investițiilor pentru apărare din calculul anual al deficitului bugetar

România propune exceptarea investițiilor pentru apărare din calculul anual al deficitului bugetar

Ministrul Tîlvăr a propus CAE organizarea unei reuniuni comune cu miniștii de Finanțe din țările UE

DISTRIBUIȚI

 167096 – 16112022 – Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a informat Consiliul Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării despre evoluția dosarelor Politicii de Securitate și Apărare Comună cu accent pe noua misiune militară a UE de asistență pentru Ucraina, angajamentul Uniunii Europene în Niger, stadiul implementării Busolei Strategice și pachetul de apărare al Comisiei Europene.

Tema principală de discuții a reuniunii CAE a fost dedicată procesului de dezvoltare a capabilităților pentru apărare la nivelul UE. În cadrul reuniunii de astăzi, prima întâlnire anuală la nivel ministerial pe acest subiect, a fost inițiată o serie de dezbateri la nivel înalt, care vor avea caracter regulat, asupra perspectivelor de creștere a convergenței eforturilor statelor membre în privința investițiilor dedicate domeniului apărării, în baza obiectivelor Busolei Strategice a UE și a angajamentelor de la Versailles.

În acest context, ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat importanța stimulării investițiilor și a indicat susținerea României pentru noile instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care vor impulsiona eforturile statelor membre în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente și tehnologii avansate. Astfel, ministrul Tâlvăr a propus organizarea unei reuniuni comune a miniștrilor de Apărare și Finanțe din țările UE dedicată discutării posibilităților concrete de exceptare a cheltuielilor pentru apărare destinate investițiilor din calculul anual al deficitului bugetar. Pe palier operațional oficialul român a reconfirmat angajamentele pentru eforturile UE, accentuând contribuția națională substanțială la operația Althea în Balcanii de vest.

În cadrul unei reuniuni informale dedicate Ucrainei, cu participarea Secretarului General al NATO și cu o intervenție prin videoconferință a ministrului ucrainean al apărării, Consiliul a discutat situația de securitate din Ucraina, generată de războiul de agresiune al Federației Ruse. Ministrul român al apărării a reiterat susținerea României pentru Ucraina, reflectată într-o abordare multidimensională. De asemenea, a salutat unitatea transatlantică și soliditatea parteneriatului UE-NATO, evidențiind importanța coordonării acțiunilor în sprijinul Ucrainei.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, s-a desfășurat Comitetul Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia miniștrii apărării au aprobat raportul final rezultat în urma celei de a doua iterații a procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD), derulat în perioada 2021-2022.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale a evidențiat contribuția României la consolidarea Politicii de Securitate și Apărare Comună, indicând că rezultatele procesului CARD reflectă o imagine cuprinzătoare a tabloului european în materie de capabilități și că vor contribui la recalibrarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde în mod adecvat la provocările de securitate fără precedent cu care se confruntă Uniunea Europeană. Oficialul român a subliniat importanța implicării industriilor naționale de apărare în programele europene, în special datorită importanței vitale a securității aprovizionării, element cheie pentru securitatea europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea unei abordări industriale integrate, în cooperare cu NATO și partenerii strategici, proces care să producă rezultate tangibile.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.