Acasă Externe Sprijin financiar european pentru depăşirea crizei energetice în Rep. Moldova

Sprijin financiar european pentru depăşirea crizei energetice în Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

 167034 – 11112022 – Uniunea Europeană va oferi Rep. Moldova un sprijin de 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice, dintre care 50 de milioane reprezintă suport pentru compensarea facturilor.

Anunţul a fost făcut joi, la Chişinău, de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a salutat angajarea fermă a autorităţilor de a continua reformele necesare pentru parcursul european al ţării. La rândul ei, preşedinta Maia Sandu a mulţumit partenerilor europeni pentru susţinere în contextul în care, din cauza războiului din Ucraina, Rep. Moldova traversează cea mai gravă criză energetică de la obţinerea independenţei.

În condiţiile în care armata rusă recurge la acţiuni de o cruzime josnică, distrugând infrastructura esenţială a Ucrainei, creând haos pe pieţele energetice şi folosind energia ca armă, prin această vizită se demonstrează solidaritatea de nezdruncinat a UE cu Republica Moldova – a subliniat preşedinta Comisiei Europene.

În declaraţiile de presă, Ursula von der Leyen a vorbit despre sprijinul  de 840 milioane deeuro acordat în ultimul an Rep. Moldova, sub formă de granturi şi împrumuturi, la care se adaugă cele 250 de milioane pentru a face faţă crizei energetice generate de război.

”Conectarea Rep. Moldova la sistemul energetic european NSOE reprezintă un adevărat colac de salvare când Rep. Moldova nu mai poate cumpăra energie nici din Ucraina, şi nici de la centrala de Cuciugrani, din stânga Nistrului”, a spus Maia Sandu.

Totodată, ea a mulţumit României, graţie căreia astăzi cetăţenii Rep. Moldova au curent electric în case.

În acelaşi timp, Maia Sandu a subliniat că decizia nejustificată a concernului rus Gazprom de a reduce volumele de gaze livrate Rep. Moldova este ”una politică, şi nu comercială”.

Maia Sandu s-a referit şi la încercările de destabilizare a Rep. Moldova, puse la cale de unele forţe politice susţinute de Rusia și a vorbit despre coordonarea acestor forţe cu grupări criminale pentru subminarea procesele democratice şi guvernarea de la Chişinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.