Acasă Externe Sprijin româno-britanic pentru lupta anticorupție a Chișinăului

Sprijin româno-britanic pentru lupta anticorupție a Chișinăului

DISTRIBUIȚI

167004 – 09112022 – Secretarul de stat în Ministerul Justiției, George Şerban, a co-prezidat, alături de ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Excelența Sa, Steven Fisher,  la Chișinău, lucrările Grupului de lucru anticorupție al Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Platform Support).

Au fost analizate nevoile urgente ale autorităților din Rep. Moldova care conduc lupta împotriva corupției şi au fost identificate soluții de asistență care să corespundă acestor nevoi.

„Cunoaștem prioritățile autorităților de la Chişinău și vedem că înaintează pe calea consolidării legalității în societatea moldavă și a protejării fondurilor publice, elemente esențiale ale integrării în Uniunea Europeană. Ministerul Justiţiei este pregătit să sprijine pe deplin eforturile autorităților de la Chişinău în lupta împotriva corupției, inclusiv prin mecanisme de prevenție, şi în promovarea standardelor de integritate. Suntem preocupați de creșterea eficienței lucrărilor acestui format de lucru şi contăm pe sprijinul partenerilor noștri strategici – UK, UE și SUA, al Ambasadei României la Chișinău şi al MAE, cu care am stabilit relații excelente de cooperare în beneficiul Rep. Moldova și al cetățenilor săi”, a declarat secretarul de stat din Ministerul român al Justiţiei, George Şerban.

Concluziile grupului de lucru vor fi prezentate la cea de-a treia conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care va avea loc la Paris, în data de 21 noiembrie 2022.

În data de 5 aprilie 2022, Germania, Franța şi România au co-organizat, la Berlin, Conferința internațională de sprijin pentru Rep. Moldova, la care au participat 47 de state, organizații internaționale și instituții financiare. Programul Conferinței a cuprins o reuniune a miniștrilor afacerilor externe, precum și desfășurarea a cinci mese rotunde, având ca tematică refugiații, energia, managementul frontierelor, combaterea corupției și situația financiară și economică.

România, prin Ministerul Justiției, a asigurat, alături de Marea Britanie, co-lead-ul mesei rotunde „Combaterea corupției ca prioritate pentru agenda de reformă a Rep. Moldova”. La finalul lucrărilor, s-a decis organizarea la Chișinău a unui Grup de lucru pe problematica anticorupției, condus de Guvernul Rep. Moldova şi coordonat de Ambasadele României şi Marii Britanii din această ţară. Grupul de lucru acționează ca o platformă pentru definirea domeniilor prioritare, mobilizarea resurselor internaționale, asigurarea coordonării activității în conformitate cu obiectivele stabilite și monitorizează progresele înregistrate și este deschis tuturor statelor, organizațiilor internaționale și instituțiilor financiare internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.