Acasă Economie Virgil Popescu: Noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă...

Virgil Popescu: Noua centrală de la Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare 

DISTRIBUIȚI

 167062 – 14112022 – Centrala de 80 MW de pe platforma Petromidia va avea cea mai modernă tehnologie de cogenerare și va asigura necesarul de energie electrică si abur tehnologic pentru platforma Petromidia, a anunțat pe pagina sa de FB ministrul Energiei Virgil Popescu.

Acesta a mai precizat că noua unitate de producere combinată de energie electrică și termică se află pe lista investițiilor Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

Înfiinţat în octombrie 2018, FIEKR este deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE. În acelaşi timp, cei doi acţionari – KMGI şi Statul Roman prin Ministerul Energiei, se regăsesc şi în cadrul companiilor Uzina Termoelectrica Midia şi Rompetrol Rafinare – operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi a unicului producător de polimeri din România.

Centrala de la Petromidia va funcţiona cu gaze naturale drept combustibil principal, mix-ul de resurse necesare fiind asigurat în proporţie de 25% din procesele tehnologice ale rafinăriei şi 75% din reţeaua naţională.

Prin configuraţia tehnică (două turbine Siemens SGT-750 de înaltă eficienţă şi performanţă şi două cazane recuperatoare de căldură), noua centrală va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al oraşului Năvodari – până la 20 MWt/oră. Proiectul va genera anual circa 11 milioane dolari impozite plătite către bugetul de stat.

Contractul pentru construirea la cheie a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia a fost semnat în august 2020 de  Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român cu firma Calik Enerji (Turcia) Investiţia totală în acest proiect se ridică la circa 148 milioane dolari.

Construcția noii centrale de cogenerare a început în mai 2021, iar termenul pentru punerea în funcţiune este sfârșitul lunii iulie 2023.

Rompetrol Energy este compania care asigură implementarea proiectului “construcție și operare Centrală Termoelectrică în Cogenerare”.

Noua centrală va respecta cele mai înalte standarde tehnologice de eficienţă energetică şi de protecţie a mediului, urmând a fi realizată în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia – deţinută în prezent de Ministerul Energiei (56,58%) şi KMG International (43,42%).

Uzina Termoelectrică Midia S.A. a transferat către Rompetrol Energy SA activele necesare activității de producție de energie termică și apă demineralizată, serviciul de conexiune și distribuție a energiei electrice și actele juridice care au legătură cu continuarea activității și implicit salariații implicați în activitatea cesionată.

KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze a Kazahstanului, a preluat Rompetrol în august 2007.

Formarea Grupului Rompetrol a început în 1999 cu achiziția rafinăriei Vega, apoi a rafinăriei Petromidia și a principalului operator petrolier din România, Petros (Rompetrol Well Services) în 2000.

Rompetrol/KMG International poate acoperi 70% din cererea internă actuală pentru motorină și benzină prin aprovizionarea cu țiței din Kazahstan și prelucrarea acestuia la Petromidia, în timp ce importurile de țiței ale companiei din Kazahstan acoperă peste 40% din necesarul de țiței al României.

Rafinăriile Petromidia și Vega reprezintă 44,6% din capacitatea locală de rafinare, iar Petromidia are cel mai mare randament al produselor albe (benzina, motorina și jet) din regiune.

În 2015, presa semnala interesul China Energy Company Limited (înființată, conform presei vremii, în 2002, de un tânăr în vârstă de 25 de ani)  pentru preluarea Petromidia.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.