Acasă Social Aparare Vizita de lucru a secretarului de stat Simona Cojocaru în Regatul...

Vizita de lucru a secretarului de stat Simona Cojocaru în Regatul Țărilor de Jos

DISTRIBUIȚI
foto:mapn.ro

167119 – 17112022–  Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut, în perioada 14-16 noiembrie, o vizită de lucru în Regatul Țărilor de Jos.

În acest context, oficialul român s-a întâlnit, la Haga, cu secretarul de stat pentru Apărare Christophe van der Maat. Agenda discuțiilor a fost axată pe situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Au fost evidențiate, de asemenea, și efectele crizelor multiple generate de acest conflict, fiind salutate eforturile realizate de cele două țări, atât la nivel NATO, cât și al Uniunii Europene, în vederea depășiii acestora. În cadrul discuțiilor a fost punctată importanța menținerii unității aliate, iar oficialul român a mulțumit Regatului Țărilor de Jos pentru contribuția extrem de valoroasă cu trupe la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, aflat sub comanda Franței.

În context, secretarul de stat a menționat relevanța continuării implementării deciziilor summitului NATO de la Madrid, care oferă un cadru unitar și echilibrat în consolidarea posturii de apărare și descurajare pe întregul Flanc Estic, fiind recunoscută importanța strategică a Mării Negre. Cei doi demnitari au salutat nivelul excelent al cooperării bilaterale în domeniul apărării și au agreat continuarea dialogului susținut între cele două țări, mai ales in actualul context de securitate.

Programul vizitiei a inclus și participarea oficialului român, ca speaker, la cea de a 33-a ediție a Conferinței Multinaționale în domeniul Apărării Antirachetă desfășurată la Amsterdam, eveniment care a reunit oficiali guvernamentali și experți din peste 20 de țări.

Secretarul de stat a prezentat perspectiva politico-militară cu privire la rolul și importanța acestui domeniu, fiind punctate eforturile la nivel național, precum participarea, din 2011, la proiectul american de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, acum deplin integrat în sistemul NATO de apărare antirachetă, cu rol strict defensiv, precum și achiziția sistemelor PATRIOT, dar și alte viitoare programe de înzestrare. În plus, oficialul român a reiterat necesitatea consolidării sistemului integrat de apărare aeriană și antirachetă a NATO.

Cu prilejul conferinței, secretarul de stat a avut și o întrevedere bilaterală cu viceamiralul Jon Hill, directorul Agenției Americane de Apărare Antirachetă.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.