Acasă Economie Amenzi de 7 milioane de lei și 17 plângeri penale în urma...

Amenzi de 7 milioane de lei și 17 plângeri penale în urma controalelor la balastiere

DISTRIBUIȚI

 167481 – 21122022 – Mai mult de jumătate (53%) din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate de Inspectorii Administrației Naționale „Apele Române” în perioada ianuarie-noiembrie 2022 au fost date pentru exploatarea agregatelor minerale.

Astfel, din cuantumul total al amenzilor aplicate, respectiv de 13.075.000 lei, aproape 7 milioane de lei (6.961.000 lei) au vizat exploatarea agregatelor minerale, prin nerespectarea legislației în domeniul gospodăririi apelor.

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul a peste 1.600 de controale, din care 84 s-au efectuat în comun cu alte instituții abilitate ale statului, în baza unui protocol de colaborare.

Totodată, din totalul celor 22 de sesizări ale organelor abilitate de cercetare penală, 17 au vizat exploatarea agregatelor minerale fără acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv prin încălcarea prevederilor Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificările și completările ulterioare.

ANAR atrage atenția că exploatările de balastiere (nisip, pietriș) care nu respectă obligațiile din actele de reglementare au impact semnificativ asupra mediului și pot conduce la deteriorarea corpurilor de apă. De asemenea, pot provoca eroziuni la poduri, dar și asupra infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor (diguri, apărări de mal).

Pe lângă amenzile aplicate pentru exploatarea necorespunzătoare a balastierelor, sancțiunile contravenționale au vizat toate celelalte tipuri de folosințe – stații de epurare și alimentări cu apă, exploatarea barajelor de tip C și D, iazuri de decantare, insuficienta salubrizare a cursurilor de apă, poluări accidentale etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.