Acasă Social ANOFM, la bilanț. Proiecte cu mulți bani și speranță pentru rezultate în...

ANOFM, la bilanț. Proiecte cu mulți bani și speranță pentru rezultate în 2023

DISTRIBUIȚI

 167501 – 23122022 – În cursul săptămânii prezente s-a desfășurat ultima ședință a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă aferentă anului 2022. Președintele ANOFM, Florin Cotoșman, a reiterat atât realizările anului în curs, cât și perspectivele și, implicit, prioritățile pentru 2023.

Modernizarea și reformarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă prin digitalizare, adaptarea serviciilor oferite beneficiarilor Serviciului Public de Ocupare (SPO) la cerinţele concrete ale pieţei muncii, precum şi facilitarea accesului acestora la informaţie sunt priorităţile instituției pentru viitorul an.

“Sunt încântat că, alături de echipa ANOFM, au fost atinse toate obiectivele asumate pentru acest an. Au fost încheiate capitole importante din proiectele cu finanţare europeană aflate în implementare, au fost semnate noi proiecte în valoare de peste 55 de milioane de euro, ce asigură subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomerii care fac parte din categorii vulnerabile cu acces dificil pe piaţa muncii, reprezentând un sprijin valoros acordat mediului de afaceri din România. Subliniez că Bugetul Asigurărilor pentru Șomaj pentru anul 2023 este deja aprobat, drept urmare măsurile active pentru stimularea ocupării forței de muncă aplicate de ANOFM vor putea fi accesate de către clienții SPO încă din primele zile ale anului viitor”, a precizat președintele Florin Cotoșman, potrivit unui comunicat de presă.

Trei dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare instituțională a Serviciului Public de Ocupare (SPO), finanțate din Fondul Social European, respectiv Relația SPO cu angajatorii – eSPOR, Managementul de caz – Proces de incluziune pe piața muncii, ReCONECT – Adaptare la schimbare – Mecanism Integrat de Anticipare, Monitorizare, Evaluare a Pieței Muncii și Educației, vor fi finalizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în anul 2023. Aceste proiecte reprezintă condiționalități favorizante pentru viitorul Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027 al Uniunii Europene.

Prin realizarea obiectivelor propuse în aceste proiecte ANOFM va adapta serviciile oferite angajatorilor în funcție de nevoile acestora și va moderniza structurile SPO, astfel încât să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor ce provin din grupuri vulnerabile oferindu-le servicii personalizate. De asemenea, se va dezvolta un mecanism care să asigure evaluarea și monitorizarea politicilor publice privind măsurile active și de formare profesională, precum și de anticipare a necesităților de competențe menite să garanteze o ofertă de forță de muncă în strânsă corelare cu cererea.

La finele anului 2022, au fost realizați pași importanți pentru obținerea rezultatelor asumate la semnarea contractelor de finanțare. Astfel, în proiectul “Managementul de caz” implementarea este realizată în proporție de 90%. În proiectul  “ReCONECT” a fost finalizată procedura de achiziție, care are ca obiectiv atât dezvoltarea și implementarea unui sistem unic, respectiv mecanismul de monitorizare, cât și evaluarea inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, a nevoii de calificare și a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională. În proiectul “Relația SPO cu angajatorii – eSPOR” este în derulare procedura de achiziție care vizează realizarea platformei unice care să integreze toate serviciile dedicate clienților SPO (PULS).

Obiectivele proiectelor sunt complementare cu cele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) și urmează a fi dezvoltate cu finanțare din Programul Operațional Educație și Ocupare (POEO).

În calitate de actor principal pe piața muncii, ANOFM a valorificat oportunitățile oferite de Uniunea Europeană prin Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014 – 2020 și a accesat peste un miliard de euro din Fondul Social European (FSE) pentru susținerea clienților (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și angajatori), și creșterea calității serviciilor dedicate acestora.

ANOFM a contractat un număr de 21 de proiecte finanţate din Fondul Social European, pentru care au fost depuse cereri de rambursare ce reprezintă 76% din valoarea fondurilor contractate. Numărul total al persoanelor incluse în grupurile țintă ale proiectelor, pentru care s-au oferit măsuri active pentru creșterea șanselor de ocupare, este de peste 500.000.

În prezent, mai sunt în implementare 10 proiecte cu finanțare europeană care vor fi finalizate în cursul anului 2023, din care 3 sunt cele care vizează modernizarea ANOFM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.