Acasă Social Sanatate Deficitul de medici din România ar putea fi acoperit cu medici străini

Deficitul de medici din România ar putea fi acoperit cu medici străini

DISTRIBUIȚI

 167518 – 27122022 – Pentru a acoperi deficitul de medici din sistemul de sănătate național ar putea fi acoperit prin angajarea unor medici din afara Uniunii Europene, a afirmat la TVR ministrul Alexandru Rafila.

Într-un interviu acordat știrilor TVR, ministrul Sănătății a afirmat că autorităţile caută soluţii pentru cadrul legal.

”Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi. Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere, să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum. Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a spus ministrul Sănătății.

De asemenea, Alexandru Rafila a avansat ideea organizării unui nou examen de rezidențiat în primăvară pentru organizarea celor câteva site de locuri de medici rămase neocupate în urma examenului de rezidențiat din acest an. ”Trebuie să găsit o soluție să rezolvăm problema de resurse umane, să găsim suficient personal, să-l încurajăm, să vedem de ce oamenii evită – nu e vorba numai că lucrează mult – e vorba că trebuie să existe un confort profesional, o încredere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.