Acasă Politic Mesajul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia marcării a 33 de ani de...

Mesajul prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia marcării a 33 de ani de la începutul Revoluției Române din Decembrie 1989

DISTRIBUIȚI

 167443 – 16122022 – „Marcăm astăzi 33 de ani de la începutul Revoluției Române, un moment de referință al istoriei noastre recente care ne-a redat libertatea și speranța. România democrată de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sacrificiul suprem din Decembrie 1989, atunci când românii au dovedit că dorința de a fi liberi nu poate fi oprită nici de gloanțe, nici de tancuri.

          Timișoara a fost primul oraș eliberat de teroarea comunistă, iar curajul timișorenilor i-a inspirat și mobilizat și pe românii din celelalte orașe împovărate de dictatură. După aproape jumătate de secol, regimul comunist ilegitim și criminal era înfrânt, iar valorile și principiile democratice restabilite, însă prețul plătit a fost unul uriaș.

          Le datorăm eroilor și martirilor din Decembrie 1989, dar și tuturor disidenților anticomuniști și victimelor regimului comunist, nu doar valorizarea sacrificiului lor suprem prin apărarea idealurilor în care au crezut cu toată puterea, ci și dreptatea, care se lasă așteptată de prea mult timp. Cei responsabili de crimele și abuzurile regimului comunist, de reprimarea violentă a Revoluției Române din Decembrie 1989, trebuie aduși în fața justiției pentru că doar așa trecutul poate fi asumat. Fiecare zi care se pierde fără a realiza acest deziderat e o pângărire a suferințelor victimelor comunismului și a sacrificiului lor.

          Avem datoria să ne asigurăm că transmitem generațiilor viitoare esența acestei lupte împotriva comunismului. Tinerii trebuie să cunoască adevărul, să știe ce a presupus perioada întunecată a totalitarismelor și să înțeleagă faptul că doar democrația, statul de drept, valorile europene reprezintă garanția unui viitor stabil. Să fie conștienți că dictatura nu poate fi niciodată o soluție, indiferent de crizele pe care societatea le parcurge. Educația în spiritul adevărului și al valorilor fundamentale reprezintă cheia consolidării valorilor noastre democratice.

          În calitate de Prim-Ministru al României, susțin angajamentul ferm al Guvernului României pentru apărarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, a democrației și statului de drept, onorând neîncetat sacrificiul pentru libertate.”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.