Acasă Cultura/Media Papa Francisc:” Orice război (…) exploatează hrana ca armă. (…) Să ne...

Papa Francisc:” Orice război (…) exploatează hrana ca armă. (…) Să ne angajăm ca hrana să fie numai un instrument de pace”

DISTRIBUIȚI

 167519 – 27122022 – În mesajul Urbi et Orbi rostit în prima zi de Crăciun, Papa Francisc a atras atenția asupra multor situații de indiferență, răceală, război și foamete, trasând, practic, o adevărată ”geografie a suferinței” la nivel planetar și a îndemnat credincioșii să nu uite de cei vulnerabili, iar pe cei care au responsabilități politice – să nu transforme hrana într-o armă de război, ci într-un instrument de pace.

În mesajului său, Papa a trasat o adevărată geografie a suferinței, începând cu drama poporului ucrainean. ”Domnul să ne facă să fim gata la gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei care suferă și să lumineze mințile celor care au puterea de a face să tacă armele și de a pune capăt acestui război fără sens! Din păcate, se preferă a asculta alte rațiuni, dictate de logica lumii. Dar vocea Copilului (Isus – n.r.), cine o ascultă?”

Remarcând că în timpurile noastre trăim o ”gravă foamete de pace” și în alte regiuni, ”în acest al treilea război mondial”, Papa a menționat conflictul din Siria, violențele din Țara Sfântă, greutățile creștinilor din Orientul Mijlociu și criza din Liban. A evidențiat, apoi, ciocnirile din regiunea Sahelului și a îndemnat la reconciliere în Yemen, Iran și Myanmar. Nu a trecut cu vederea tensiunile politice și sociale din țările continentului american, exprimându-și apropierea specială față de populația din Haiti.

O parte semnificativă a mesajului a atras atenția asupra situației alimentare critice a umanității, provocată de fenomenul risipei și al înarmării, dar acutizată de războiul din Ucraina, care a făcut ca foarte mulți oameni să se confrunte cu o adevărată foamete, mai ales în Afganistan și în țările din Cornul Africii. ”Orice război”, a spus papa Francisc, ”provoacă foame și exploatează hrana ca armă, împiedicând distribuirea acesteia în rândul populației care deja este în suferință. În această zi, învățând de la Principele păcii, să ne angajăm cu toții, în primul rând cei care au responsabilități politice, astfel încât hrana să fie numai un instrument de pace”.

Revenind, apoi, la contextul sărbătorii, papa a spus că ”în timp ce gustăm bucuria de a ne reîntâlni cu cei dragi ai noștri, să ne gândim la familiile care sunt rănite mai mult de viață și la cele care, în acest timp de criză economică, întâmpină dificultăți din cauza șomajului și duc lipsă de cele necesare pentru viață”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.