Acasă Politic Premierul Nicolae Ciucă: Încurajăm investițiile sud-coreene în producerea energiei verzi și tehnologiilor...

Premierul Nicolae Ciucă: Încurajăm investițiile sud-coreene în producerea energiei verzi și tehnologiilor digitale, precum și o legătură mai strânsă între IMM-urile din țările noastre

DISTRIBUIȚI

 167505 – 23122022 – Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi, alături de premierul sud-coreean Han Duck- soo, la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, în marja vizitei pe care o efectuează la Seul, împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu o delegație guvernamentală și parlamentară.

Cu acest prilej, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat interesul României pentru consolidarea relațiilor tradițional bune între cele două state și revigorarea Parteneriatului Strategic de la lansarea căruia se vor împlini, anul viitor, 15 ani.

Șeful Executivului a subliniat disponibilitatea autorităților române de a avea un dialog deschis cu companiile sud-coreene cu privire la identificarea unor oportunități noi de investiții în România, precum și la stimulentele și condițiile care ar face aceste investiții atractive și benefice ambelor părți.

România are toată deschiderea pentru a facilita investițiile companiilor sud-coreene. Suntem profund interesați de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi și tehnologiilor digitale, precum și a legăturile dintre IMM-urile din țările noastre. Urmărim parteneriatul cu KOSME (Korea SMEs and Startups Agency) pentru înființarea unui Centru de Schimb Tehnologic în București. În condițiile creșterii, în plan global, a relevanței securității aprovizionării cu energie, este necesar să avansăm discuțiile privind energia nucleară – energie sigură, curată și accesibilă pentru consumatori și inovarea în acest domeniu. Partea română susține dezvoltarea lanțului de aprovizionare al reactoarelor modulare de mici dimensiuni, precum și inovarea în domeniul tehnologiilor din sectorul nuclear civil„, a declarat prim-ministrul Ciucă.

În cadrul întrevederii cu oamenii de afaceri, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a încurajat companiile sud-coreene interesate să investească în domeniile vizate de programele-cheie din Fondul pentru modernizare și din Planul Național de Redresare și Reziliență, respectiv în proiecte privind sursele regenerabile de energie. Prim-ministrul a mai subliniat și interesul părții române în ceea ce privește cooperarea cu Republica Coreea în domeniul gazelor naturale lichefiate. De asemenea, a evidențiat deschiderea părții române pentru  schimbul de bune practici și know-how în domeniul energiei și în alte domenii cu partea sud-coreeană.

Premierul a prezentat avantajele pe care le oferă investitorilor economia națională. România oferă oportunități diverse de investiții, fiind una dintre cele mai dinamice și mai competitive economii ale Uniunii Europene, și dispune de o poziție geografică strategică, ce poate fi utilizată ca punct de intrare pe piața unică europeană, spre Balcani sau spre Vecinătatea Estică. În pofida consecințelor pandemiei de COVID-19 și ale războiului din apropierea granițelor, rata de creștere a economiei românești, în 2022, rămâne una peste așteptări, iar investițiile străine directe vor depăși nivelul record de 11 miliarde de euro în acest an, potrivit estimărilor BNR. „Acești indicatori dovedesc încrederea investitorilor în perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și în oportunitățile oferite de instrumentele europene – și în mod special Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – care stimulează modernizarea accelerată a economiei și mediului de faceri românești, în special pe dimensiunile infrastructură și tranziție verde, domenii în care Republica Coreea excelează„, a afirmat premierul României.

La întâlnirea cu oamenii de afaceri au participat, împreună cu premierul, o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul Apării Naționale, Angel Tâlvar, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiță.

 Economia sud-coreeană a devenit a zecea economie a lumii (a patra din Asia), cu un PIB nominal de aproximativ 1630 miliarde USD (2020).

În 2021, economia sud-coreeană a înregistrat o creștere de 4%, datorată, în mare parte, performanței puternice a exporturilor (îndeosebi a celor de semiconductori, autovehicule și produse petrochimice).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.