Acasă Politic Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul UE-ASEAN și la reuniunea Consiliului...

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul UE-ASEAN și la reuniunea Consiliului European

DISTRIBUIȚI

 167406 – 14122022 – Președintele României, Klaus Iohannis, participă miercuri, 14 decembrie 2022, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Reuniunea marchează 45 de ani de dialog între Uniunea Europeană și ASEAN și este primul Summit UE – ASEAN la care participă, alături de reprezentanții instituțiilor europene, și cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, marcând astfel o premieră istorică.

Reuniunea va aborda problemele regionale și globale de actualitate, inclusiv provocările legate de securitate, precum și de a identifica, la nivel concret, proiecte de interes comun în domenii precum comerț, schimbări climatice, biodiversitate, conectivitate, agendă digitală și securitate alimentară.

Joi, 15 decembrie, președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura la Bruxelles.

Agenda reuniunii Consiliului European include o discuție privind războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menținerii și consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât și din perspectiva angajării răspunderii Federației Ruse.

Un aspect important pe agendă vizează coordonarea sprijinului acordat Ucrainei ca urmare a atacurilor repetate asupra infrastructurii critice și energetice care au lăsat milioane de civili fără electricitate, căldură sau apă curentă și care solicită un răspuns rapid, inclusiv din punct de vedere umanitar.

Continuarea sprijinului pentru Rep. Moldova, grav afectată de situația actuală, va fi, de asemenea, abordată.

Liderii europeni vor analiza, totodată, stadiul demersurilor realizate în domeniul securității și apărării, în vederea consolidării capacităților europene în acest domeniu.

O altă temă de discuții o reprezintă progresele realizate în domeniul energiei, în direcția trasată de Concluziile Consiliului European din luna octombrie a acestui an, precum și modalitățile de consolidare a rezilienței economiilor europene.

Pe agenda Consiliului European figurează, de asemenea, o dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, precum și o discuție privind rezultatele Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana și cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe dimensiunea migrației. Liderii europeni vor purta și o discuție strategică privind relațiile Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, cu accent pe securitate și cooperarea economică.

În cadrul reuniunii Consiliului European, Președintele Klaus Iohannis va ridica și subiectul aderării României la spațiul Schengen.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.