Acasă Externe Agenda Europeana Producătorii agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță afectați de...

Producătorii agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță afectați de seceta severă vor putea primi un ajutor de stat de 1.500 lei/ha

DISTRIBUIȚI

 167329 – 07122022 – Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 și 2022.

Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane euro (aproximativ 365,6 milioane lei), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz și rapiță direct afectați de seceta severă. Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să își fi pierdut peste 30% din culturi din cauza secetei. Ajutorul va lua forma unor subvenții directe proporționale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor în valoare de aproximativ 305 euro/ha (1.500 lei/ha), care să nu depășească 40 % din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2022.

Comisia a constatat că schema este necesară pentru compensarea pierderilor suferite de producătorii agricoli români din cauza secetei, este proporțională, întrucât se limitează la minimul necesar, și că nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE.

Versiunea neconfidențială a deciziei (cu numărul de caz SA.104579) va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.