Acasă Economie Proiectele BS și BAS intră în dezbaterea Parlamentului

Proiectele BS și BAS intră în dezbaterea Parlamentului

DISTRIBUIȚI

 167382 – 12122022 – Proiectele bugetului de stat (BS) și cel al bugetului asigurărilor sociale de stat (BAS) intră în dezbaterea Parlamentului, cu intenția de a fi adoptate înaintea vacanței de Crăciun.

Guvernul se bazează pe o creștere economică de 2,8%, pe o mai bună colectare a veniturilor și intenționează să reducă deficitul bugetar la 4,4%.

Alte cifre din proiectele care au ajuns în legislativ indică o prognoză de inflație de aproape 10% și o estimare privind creșterea salariului mediu la aproximativ 4.250 de lei.

Comisiile reunite de buget-finanțe vor dezbate, de luni dimineață, cele două proiecte. La discuții vor fi invitați și reprezentanții ordonatorilor principali de credite.

În zilele următoare Parlamentul va dezbate proiectele care vizează bugetul de stat și al asigurărilor sociale pentru 2023, iar votul asupra documentelor ar putea fi dat chiar până la finalul acestei săptămâni, potrivit liderilor coaliției de guvernare.

PNL, PSD și UDMR susțin că bugetul pe anul viitor este construit pe un volum de investiții pe care îl numesc istoric.

În ceea ce privește distribuirea banilor pentru principalii ordonatori de credite, față de anul trecut ministerelor Energiei și Sănătății le-au fost alocate bugete mai mici, dar creșteri semnificative sunt la ministerele Familiei, Apărării, de Interne și serviciile de informații.

Opoziția și Consiliul Fiscal consideră că datele sunt prea optimiste, prin supraestimarea veniturilor și subestimarea cheltuielilor. USR afirmă că prognozele executivului sunt mult prea optimiste și nu conțin date reale, ci doar cifre mărite pe hârtie, iar AUR este nemulțumit de subfinanțarea unor ministere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.