Acasă Externe Cancelarul Karl Nehammer în inspecție la frontiera cu turco-bulgară

Cancelarul Karl Nehammer în inspecție la frontiera cu turco-bulgară

DISTRIBUIȚI

 167564– 03012023 – Cancelarul austriac Karl Nehammer şi preşedintele bulgar Rumen Radev au convenit asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, la frontiera Bulgariei cu Turcia, pe 23 ianuarie, anunță agenția de știri bulgară BTA.

Veto-ul Olandei împotriva aderării Bulgariei la Schengen și cel al Austriei împotriva României a provocat nemulţumire în ambele ţări, iar cancelarul federal Karl Nehammer încearcă acum, „în mod evident, să repare oalele sparte”, notează „Die Presse” citat de news.ro.

Austria nu s-a opus aderării Bulgariei, iar cancelarul Nehammer vrea să sprijine Bulgaria pentru a obţine mai mult ajutor din partea UE pentru protecţia frontierelor externe. Pe de o parte, acest lucru ar implica o finanţare europeană pentru construirea unui gard între Bulgaria şi Turcia, iar pe de altă parte, o creştere a capacităţilor Frontex în această regiune.

În luna decembrie 2022, înaintea reuniunii șefilor de stat și de guverne de la Bruxelles, cancelarul Nehammer a propus ridicarea unui gard la granița dintre Bulgaria și Turcia, sugerând că ar trebui construit din bani europeni.

Ideea lui Nehammer nu este una nouă în Europa. În timpul valului migrator masiv din anul 2015 Viktor Orban a decis amenajarea de garduri de-a lungul graniţei Ungariei cu Serbia, pe o lungime de 150 de kilometri, dar pe porţiunea de graniţă cu Croaţia, în zona parcului naţional Duna-Dráva. La jumătatea acestui an, Guvernul ungar a anunţat consolidarea măsurilor de securitate la frontierele cu Serbia şi Croaţia. Mai exact, acestea au fost înălțate.

Tot în 2015, un gard a fost înălțat la frontiera Sloveniei cu Croaţia de fostul guvern sloven condus de conservatorul Janez Jansa, fost aliat al lui Viktor Orban.

Președintele bulgar Rumen Radev a participat pe 1 ianuarie, la invitația cancelarului  Nehammer, la tradiționalul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. Radev și Nehammer s-au fotografiat în Sala de Aur a Musikverein din Viena, pe care cancelarul Austriei le-a postat pe rețelele de socializare, însoțite de mesajul ” Vizita ne oferă, de asemenea, posibilitatea de a vorbi despre subiecte și provocări actuale. Austria sprijină toate eforturile Bulgariei de a proteja în mod eficient frontierele externe și de a reduce migrația neregulamentară. De asemenea, solicit acest sprijin din partea UE”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.