Acasă Economie Cu plățile la zi

Cu plățile la zi

DISTRIBUIȚI

 167702 – 19012023 – România va achita Agenției Spațiale Europene (ESA) plățile restante (181 milioane lei) și o primă tranșă a contribuției pentru anul în curs (92,2 milioane lei). Decizia a fost luată de de Guvern în ședința din 18 ianuarie, la propunerea Ministerului Cercetării (MCID)

În 2022, România a reprimit dreptul de vot în cadrul ESA, după achitarea unei părți importante din datoriile acumulate în perioada 2017-2019.

”Participarea României la programele Agenției Spațiale Europene aduce beneficii cuantificabile. Prin programele ESA, s-a obținut un retur al contribuției naționale de 86% pentru perioada în care contribuția a fost achitată, capacitățile naționale permițând creșterea acestuia la 100%, un procent superior celui obținut în programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plățile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%.

Respectarea angajamentelor este o dovadă că România ia foarte în serios acest domeniu și cercetătorii români străluciți, apreciați deja la nivel internațional, vor putea contribui semnificativ la programe și proiecte din domeniul aerospațial; programe și proiecte care schimbă lumea”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de institutele de cercetare naționale, universități și companii de înaltă tehnologie românești pentru accesul la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării și promovării de capacități naționale de cercetare, educaționale și industriale, în domeniile spațial, aeronautic, securitate și alte domenii conexe.

Participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de înaltă calificare în cadrul celor 294 de entități românești eligibile pentru a încheia contracte cu ESA, asigurând un retur garantat și un factor de multiplicare semnificativ pentru economie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.