Acasă Externe Președinția suedeză a CE are în vedere inclusiv restricționarea acordării de vize...

Președinția suedeză a CE are în vedere inclusiv restricționarea acordării de vize pentru țările terțe care nu cooperează cu UE în materie de returnarea migranților ilegali

DISTRIBUIȚI
20230126 Arlanda XPO Stockholm Sverige Informal Meeting of Home Affairs and Justice Minister Home Affairs Session In this picture: Photo: Axel Öberg/Government of Swedish Offices

167765 – 26012023 – Joi, 26 ianuarie, miniștrii Justiției și Afacerilor Interne din UE s-au întâlnit la Stockholm pentru prima reuniune ministerială informală sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea a fost prezidată de ministrii suedezi pentru Migrație, Maria Malmer Stenergard, și Justiție, Gunnar Strömmer.

În cursul dimineții, miniștrii au discutat despre o componentă cheie a politicii de migrație a UE – sistemul de returnări – și au subliniat importanța utilizării tuturor instrumentelor pentru o cooperare mai eficientă cu țările de origine în vederea returnări eficiente și prevenirea migrației ilegale. Miniștrii au discutat despre folosirea eficientă a politicii de vize ca pârghie pentru combaterea migrației.

„Asigurarea returnării efective a migranților ilegali este esențială pentru asigurarea credibilității politicii de migrație a UE, iar o politică de returnare eficientă și umană este o parte importantă și integrantă a politicii de migrație și azil a Guvernului”, a spus doamna Malmer Stenergard.

Politica UE în materie de migrație va fi un punct important pe ordinea de zi a Consiliului European Special dintre șefii de stat și de guvern din UE din februarie.

La prânzul de lucru, miniștrii au discutat despre modul în care provocările legate de migrație pot fi rezolvate folosind o gamă largă de acțiuni în toate domeniile de politică, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt. Aceasta include politica de vize, comerțul, cooperarea internațională pentru dezvoltare și relațiile diplomatice. Mai multe state membre au dezvoltat o cooperare care funcționează bine în mai multe domenii de politică, care este esențială pentru abordarea provocărilor complexe ale migrației de astăzi.

„Trebuie să trecem de la cuvinte la acțiuni și să folosim pe deplin toate domeniile de politică relevante atunci când ne ocupăm de migrație. Trebuie să vorbim cu o singură voce și să transmitem mesaje coerente și clare”, a spus ministrul Stenergard.

După-amiaza a început cu un minut de reculegere pentru ministrul ucrainean al Afacerilor Interne Denys Monastyrskyi, care împreună cu alte câteva persoane au murit în mod tragic într-un accident de elicopter la Kiev, săptămâna trecută. Având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a fost prezent și coordonatorul UE pentru combaterea terorismului, care a prezentat o actualizare cu privire la dialogul de securitate internă cu Ucraina.

O altă prioritate a președinției suedeze este securitatea, motiv pentru care după-amiaza miniștrii au discutat despre accesul la date, probe electronice și informații în scopuri judiciare și de aplicare a legii în era digitală.

„Lupta împotriva criminalității transfrontaliere va fi o prioritate de vârf în timpul președinției suedeze. În cele din urmă, este vorba despre protejarea unei societăți libere și deschise. Infracțiunile grave trebuie să fie combătute dincolo de frontiere. Discuțiile de astăzi vor constitui, prin urmare, o bază importantă pentru activitatea noastră în timpul președinției suedeze”, a spus dl Gunnar Strömmer.

La finalul reuniunii de astăzi, cei doi miniștri au prezentat o declarație, în 7 puncte, în care au rezumat conținutul discuțiilor și au enunțat direcțiile viitoarelor activități. Este vorba despre

  • consolidarea frontierelor externe al UE și prevenirea migrației ilegale, pentru reducerea presiunii fenomenului  migraționist asupra unor state
  • avansarea Pactului UE privind migrația și azilul
  • reducerea dificultăților în returnarea resortisanților țărilor terțe fără drept de ședere în UE
  • intensificarea eforturilor naționale și comune  pentru cooperarea cu țările de origine și îmbunătățirea cooperării, inclusiv în cadrul Frontex
  • parteneriate cuprinzătoare în domeniul migrației și acordurile eficace de readmisie cu țările terțe pentru prevenirea migrației ilegale și îmbunătățirea returnărilor.
  • folosirea stimulentelor și a măsurilor restrictive (politica vizelor, cooperarea pentru dezvoltare, comerțul și relațiile diplomatice)
  • folosirea deplină a mecanismului prevăzut la articolul 25a, inclusiv posibilitatea de a introduce măsuri restrictive în materie de vize pentru țările terțe care nu cooperează în materie de returnare. Președinția încurajează Comisia să își intensifice eforturile în ceea ce privește țările terțe prioritare și să prezinte propuneri privind restricțiile de acordare a vizelor, dacă este necesar.
  • Președinția suedeză intenționează să dea curs discuțiilor purtate astăzi pe parcursul președinției, la toate nivelurile din cadrul Consiliului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.