Acasă Externe Prețul petrolului scade cu 4% pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la...

Prețul petrolului scade cu 4% pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la economia globală

DISTRIBUIȚI

 167586 – 05012023 – NEW YORK, 4 ian (Reuters) – Petrolul a scăzut miercuri cu peste 3 dolari/baril, după ce s-a prăbușit în sesiunea anterioară, pe fondul preocupărilor legate de cerere cauzate de starea economiei globale și de creșterea cazurilor de COVID-19 în China.

Contractele futures Brent au scăzut cu 3,53 USD, până la 78,57 USD/baril, iar țițeiul american a scăzut la 73,56 USD.

Ambele valori de referință au scăzut, de asemenea, cu peste 4% marți, Brent înregistrând cel mai mare declin zilnic din mai mult de trei luni.

„Îngrijorările legate de starea economiei globale sunt în centrul preocupărilor comercianților și vor rămâne așa în viitorul apropiat”, a declarat analistul PVM Oil Stephen Brennock.

Șefa Fondului Monetar Internațional a avertizat că o mare parte a economiei globale se va confrunta cu un an dificil în 2023, deoarece principale trei motoare ale creșterii globale – Statele Unite, Europa și China – sunt în scădere.

Producția din SUA s-a contractat și mai mult în decembrie, scăzând pentru a doua lună consecutiv la 48,4 de la 49,0 în noiembrie, cel mai scăzut nivel din mai 2020, a declarat Institutul pentru Managementul Aprovizionării (ISM).

În același timp, un sondaj al Departamentului Muncii din SUA a arătat că numărul locurilor de muncă a  scăzut cu 54.000, până la 10,458 milioane în ultima zi a lunii noiembrie, ceea ce ar putea indica folosirea pieții muncii ca pârghie pentru menținea ratelor mai ridicate pentru mai mult timp.

De asemenea, scăderea prețurilor petrolului a fost  influențată și de datele din China care arată că, deși nu a fost găsită nicio nouă variantă de COVID, este subdeclarat numărul deceselor cauzate de focarul care se extinde rapid, după cum au anunțat oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Guvernul chinez a majorat cotele de export pentru produse petroliere rafinate în primul lot pentru 2023, ceea ce indică o cerere internă redusă sau în scădere.

Principalul exportator de petrol, Arabia Saudită, ar putea reduce prețurile țițeiului către Asia în februarie, după ce a fost stabilit a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 10 luni.

Potrivit unui sondaj Reuters, în ciuda unui acord al OPEC+ de a reduce producția pentru a sprijini piața, producția de petrol a OPEC a crescut în decembrie. În decembrie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a pompat 29 de milioane de barili/zi, arată sondajul, cu 120.000 de barili/zi mai mult comparativ cu luna noiembrie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.