Acasă Economie Transelectrica: Întâlnire bilateralã cu oficialii Guvernului Republicii Moldova pentru proiectele de cooperare...

Transelectrica: Întâlnire bilateralã cu oficialii Guvernului Republicii Moldova pentru proiectele de cooperare în domeniul interconectãrii energetice

DISTRIBUIȚI

 167775 – 27012023 –  Compania Naționalã de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a primit joi, 26 ianuarie 2023, delegația oficialã din Republica Moldova, condusã de Andrei Spînu, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltãrii Regionale, într-o vizitã pe tema consolidãrii colaborãrii în domeniul energetic.

În cadrul întâlnirii a fost abordatã analiza oportunitãții de extindere a OPCOM (Operatorul pieței de energie electricã și de gaze naturale din România), filialã a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electricã din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii urmãtori pentru ca OPCOM  sã devinã operatorul de piațã electricã din Republica Moldova. La discuții au luat parte Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum și Victor Ionescu, directorul general OPCOM.

Vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuțiilor gãzduite miercuri, 25 ianuarie 2023, de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperãrii energetice dintre România și Republica Moldova prin proiecte concrete.

Președintele Directoratului Gabriel Andronache a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicatã proiectelor de interconectare energeticã, susținând principalele prioritãți bilaterale în ceea ce privește transportul energiei electrice. Pe masa discuțiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluțiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bãlți (MD), precum și soluțiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale și rețele electrice).

Totodatã, printre subiectele tratate s-a numãrat și stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica și-a reafirmat sprijinul prin punerea la dispoziția operatorului de transport și sistem din Moldova expertiza necesarã îndeplinirii pașilor de conformitate.

Vizita delegației de nivel înalt din Republica Moldova reconfirmã parteneriatul puternic și sprijinul pe care Transelectrica este pregãtitã sã-l acorde statului vecin în eforturile de asigurare a securitãții energetice.

Alãturi de vicepremierul Spînu, din delegația Moldovei au fãcut parte Constantin Borosan, Secretar de Stat, Eliza Postolachi, Șef de Cabinet Viceprim-ministru, Carolina Novac, Consilier Prim-ministru, Victor Bînzari, Director General interimar SA Energocom, Sergiu Aparatu, Administrator interimar Î.S. Moldelectrica, Alexandru Sãndulescu, Înalt Consilier UE în domeniul energetic, Mihaela Manoli, Ministru-consilier, și Roxana Samson, Secretar I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.