Acasă Economie Aderarea României la OCDE

Aderarea României la OCDE

DISTRIBUIȚI

 167897 – 09022023 – Aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană.

Guvernul României a finalizat cu succes prima etapă a procesului de aderare la OCDE în decembrie 2022, ocazie cu care prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a depus Memorandumul Inițial conform Foii de Parcurs.

La un an de la primirea invitației adresate României de începere a negocierilor pentru aderarea la OCDE, Guvernul României organizează un eveniment dedicat promovării beneficiilor statutului de membru al acestei organizații pentru mediul de afaceri. Evenimentul își propune să evidențieze rolul investitorilor de-a lungul procesului de aderare la OCDE, sectorul privat reprezentând un vector important în dezvoltarea României. De asemenea, evenimentul se va concentra asupra impactului pe care aderarea și statutul de membru OCDE le va avea asupra sectorului privat.

Dialogul permanent dintre Guvernul României și mediul de afaceri este un instrument esențial în sprijinirea politicilor publice și a reformei și poate contribui la găsirea de soluții bazate pe dovezi la preocupări comune.

În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, reprezentanții mediului de afaceri vor avea ocazia de a interacționa cu reprezentanții OCDE și vor avea acces la expertiza Organizației, contribuind astfel la procesul de reformă.

Având ca deviză ”politici mai bune pentru vieți mai bune”, OCDE ajută, printre altele, țările să maximizeze comerțul și investițiile, să încurajeze inovarea, să-și sporească oportunitățile de afaceri, să responsabilizeze actorii privați, să sprijine antreprenoriatul.

Evenimentul a fost deschis de prim-ministrul, Nicolae-Ionel Ciucă printr-un discurs:

“Vă mulțumesc pentru că ați dat curs invitației noastre la acest eveniment, pe care îl considerăm deosebit de important, la aproximativ un an de la vizita Secretarului General al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în România, atunci când, practic, s-a inițiat procesul de aderare a României la această organizație.
Evenimentul este organizat de către Guvernul României și vreau să salut, încă o dată, prezența în sală a unui distins și specializat auditoriu. Salut, de asemenea, prezența la acest eveniment a înalților funcționari din Secretariatul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și doresc să îi mulțumesc în special Secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, ce va intra cu noi prin mijloacele tehnice pentru a ne transmite un mesaj, neputând să participe la această activitate.
Aș dori să menționez, în debutul intervenției mele, faptul că actualul context internațional este unul extrem de complex, dacă ne gândim la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, la crizele generate de aceasta în plan economic, energetic și alimentar și, de ce nu, la efectele care încă se resimt ale pandemiei de COVID-19. Anul 2022 a fost un an al provocărilor, fiind testate din plin capacitățile noastre de reacție și reziliență. Am continuat să consolidăm, prin eforturile noastre, profilul european și internațional al României. Ancorată profund în valorile democratice, România este determinată să continue procesul de modernizare.
Vin în fața dumneavoastră astăzi pentru a vă asigura că avem înaintea noastră un an cu planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă.
După cum cunoașteți, după o așteptare care a durat 18 ani, anul trecut România a fost invitată să înceapă procesul de aderare la OCDE. Este vorba despre cea mai puternică organizație de cooperare economică existentă la nivel global, având sub umbrela sa state care reprezintă peste 70 % din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital.
Aderarea României la OCDE a devenit un obiectiv major de politică externă și un obiectiv strategic de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, iar deschiderea discuțiilor de aderare este o recunoaștere a potențialului nostru de dezvoltare. Totodată, reprezintă un vot de încredere important acordat României, pe care trebuie să îl valorificăm.
Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris.
Și, așa cum am discutat și în cadrul comitetului interministerial, am subliniat pentru toți factorii de răspundere din Guvernul României că este cea mai ușoară etapă pe care am avut-o pe masa guvernului pentru a fi îndeplinită. Abia de acum încolo începe partea cea mai complexă, parte în care procesul tehnic trebuie clarificat și va trebui să răspundem la chestionarele pentru informații suplimentare și, desigur, vizitele de evaluare. Acestea sunt etapele importante care, în final, vor genera decizia de aderare la această organizație.
De asemenea, în nenumărate rânduri, în discuțiile pe care le-am avut atât cu responsabilii guvernamentali, cât și cu societatea civilă, cu mediul de afaceri, am subliniat că OCDE nu înseamnă negocierea unor standarde, ci aderarea la OCDE înseamnă îndeplinirea standardelor, asumarea lor așa cum sunt stabilite la nivelul organizației. Și aici vorbim de un întreg ansamblu de instrumente juridice ale OCDE, despre 26 de domenii și peste 230 de instrumente juridice. Apreciez că, în acest fel, procesul implică un efort intens și susținut pe care guvernul și autoritățile publice îl vor putea realiza doar cu sprijinul întregii societăți.
În multe domenii importante va fi foarte necesară și foarte benefică participarea dumneavoastră, contribuția constructivă a dumneavoastră, a mediului de afaceri.
Drumul către obiectivul nostru comun – aderarea la organizație – va deschide un nou capitol în procesul de modernizare a statului român, constituind o oportunitate clară pentru transformarea semnificativă a administrației, a instituțiilor și a societății în ansamblul său. Fiecare transformare din acest parcurs va aduce beneficii reale mediului de afaceri, companiilor și antreprenorilor, fie aceștia români sau străini, și, în final, va aduce beneficii cetățenilor români, va aduce beneficii României în ansamblul său.
Reiterez încă un aspect foarte important în acest proces, și anume asumarea și îndeplinirea standardelor OCDE se aliniază foarte bine cu reformele pe care le-am asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Nu este vorba despre altceva, decât despre complementaritatea celor două linii de efort, astfel încât aș putea spune că procesul de aderarea la OCE este oarecum facilitat de obiectivele pe care noi le avem asumate în PNRR, cel puțin în segmentul de reforme.
Mediul de afaceri reprezintă un vector important în modernizarea României, iar pentru aceasta ne dorim un parteneriat onest, solid și deschis cu dumneavoastră, cum de altfel am făcut încă de la preluarea guvernării.
Statutul de membru OCDE reprezintă intrarea într-un club, cu reguli și norme bine definite,  așa cum am subliniat anterior, care asigură un grad înalt de transparență și predictibilitate, elemente indispensabile unui mediu de afaceri dinamic și prosper.
La nivelul OCDE, mediul de afaceri joacă un rol esențial, având o contribuție directă în analizarea și revizuirea standardelor, oferind perspective convergente ale diferitelor industrii asupra problemelor globale cu impact în  economie și societate.
OCDE este liderul standardelor înalte la nivel mondial, iar acest lucru este datorat, în bună parte, colaborării cu Comitetul Consultativ de Afaceri şi Industrii al OCDE (BIAC). Acest model de bună practică este de interes și pentru România, cu atât mai mult cu cât, deja, vocea mediului de afaceri românesc este auzită în interiorul acestei structuri.
Statutul de membru OCDE reprezintă, totodată, un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali, un catalizator care antrenează stimularea investițiilor directe, și consolidează încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică a țării noastre. Ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE, care ne vor ajuta să  formulăm politici publice favorabile mediului de afaceri.
În ceea ce privește situația economică actuală din România, în anul 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani. Dorim să continuăm în mod susținut această dinamică, la care dumneavoastră ați contribuit din plin, iar statutul de membru OCDE va avea un aport semnificativ în acest sens. Vreau să vă asigur de întreaga noastră determinare în a avea un parcurs solid și consistent pentru atingerea acestui obiectiv.
Revenind la beneficiile aderării la OCDE pentru companiile din România, acestea se vor traduce inclusiv prin acces la expertiza specialiștilor OCDE în domenii precum noile tehnologii digitale, tranziția verde sau promovarea comportamentului responsabil în afaceri. În ceea ce privește transformarea digitală, mizăm pe sprijinul OCDE atât în cadrul procesului de aderare, cât și ulterior,  din postura de membru cu drepturi depline. Aceste eforturi vor veni să completeze măsurile pe care Guvernul le ia deja în acest domeniu, un exemplu în acest sens fiind programul de digitalizare a IMM-urilor.
Suntem conștienți de faptul că, pentru a asigura în viitor dezvoltarea durabilă a României, avem nevoie de o economie solidă, bazată pe cunoaștere și inovare.
Modelul actual economic, care a ajutat țara noastră să-și îndeplinească obiectivele de dezvoltare până în prezent, va fi transformat într-unul nou, axat pe activități cu valoare adăugată mare, prin adoptarea de tehnologii și procese de producție inovative.
Aici doresc să fac o paranteză și să subliniez faptul că, de fiecare dată atunci când ne-am întâlnit cu mediul de afaceri din România și din străinătate, am pus accent pe a identifica potențialul economic al țării noastre și pe a face în așa fel încât să dezvoltăm procesarea în România. România nu trebuie să fie doar un furnizor de materie primă. România trebuie să aibă capacități de procesare proprii. România trebuie să-și crească acele companii care pot să iasă în economia internațională, să stea la masa celor care cu adevărat contează, cu un capital consolidat și susținut; și vă rog foarte mult să vedeți potențialul pe care țara noastră îl are. Avem resurse, avem forță de muncă foarte bine pregătită şi avem oameni care deja pe anumite domenii performează la nivel mondial. Aș dori să subliniez doar două – trei domenii: domeniul energetic. România are un potențial energetic deosebit și putem, într-adevăr, să devenim garanți de securitate energetică și furnizori de energie. România are o capacitate de producție agricolă care în acest moment nu lucrează la cel mai înalt nivel de eficiență – poate ne va lua ceva timp să ajungem acolo -, dar ne propunem să creștem permanent eficiența producției agricole, astfel încât să putem să determinăm investitorii nu doar să importe materie primă din producția noastră agricolă, ci să vină să o proceseze. Valoarea adăugată este cea care ne va ajuta să echilibrăm balanța de deficit comercial. Este greu de acceptat ca țara noastră să aibă deficit de balanță comercială pe produse alimentare, de exemplu.
Iar cel de-al treilea domeniu la care vreau să mă refer – sunt convins că dumneavoastră îl cunoașteți foarte bine – este domeniul IT&C. Avem deja companii care sunt recunoscute la nivel european, la nivel mondial. Avem o parte de creativitate specifică în acest domeniu, iată, un potențial care, în actuala etapă de dezvoltare pe acest domeniu și, desigur, implicațiile lui pe orizontală ne oferă posibilitatea, cel puțin pe aceste trei domenii să ne propunem să performăm. După ce am reușit să le facem să funcționeze și să aibă tracțiune de la sine, sunt convins că după aceea putem să ne gândim și la celelalte domenii.
În încheiere, doresc să îmi exprim speranța că, în cadrul discuțiilor, dezbaterilor de astăzi, și am făcut în așa fel încât să pot să particip la toate lucrările evenimentului de astăzi, veți avea un schimb de idei, un schimb de mesaje care să aibă o contribuție la tot ceea ce înseamnă consolidarea și coerența procesului de aderare a țării noastre la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică. Vă mulțumesc și vă doresc succes!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.