Acasă Anchete Interne ANITP: Ferește-te de LOVERBOY !

ANITP: Ferește-te de LOVERBOY !

DISTRIBUIȚI

  168001 – 20022023 – În contextul semnificației pe care o au data de 14 februarie ,, Valentine Day,, și data de 24 februarie-Dragobetele – ziua tradiţională a iubirii la români, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) aduce în atenția  publicului o serie de recomandări privind  protejarea de impactul deosebit de dăunător pe care îl are așa numita metodă de racolare loverboy.

Metoda loverboy este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga sa se prostitueze, fiind una din cele  mai des utilizate metode a traficanților când vine vorba de recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor.

Metoda loverboy presupune crearea unei imagini de bărbat îndrăgostit care își dorește o relație de lungă durată cu victima sa. În urma aplicării diferitelor metode de constrângere acesta își motivează partenera să practice prostituția. De asemenea, în mod frecvent pentru a se apropia de victimă, recrutorii utilizează rețelele de socializare și intră în cercul de cunoștințe al victimei urmărind să le câștige încrederea.

Totodată, existența traficului de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor. Clienții stimulează traficanții să caute  noi victime care să le aducă câștiguri uriașe, iar în acest context facem precizarea că legislația română este printre puținele legislații de la nivel european care incriminează clienții atunci când aceștia utilizează serviciile unei victime a traficului de personae.

În vederea informării și prevenirii asupra acestui tip de racolare, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane a desfășurat de la începutul acestui an peste 200 de activități adresate celor peste 6118 de benficiari, elevi, tineri din centrele de plasament și altor categorii de persoane vulnerabile.

Totodată, A.N.I.T.P. a desfășurat o intensă campanie de promovare a mesajelor antitrafic în mediul online, pentru creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului, prin rețelele de socializare Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok și YouTube.

Astfel, conturile ANITP de pe rețelele menționate au fost în permanență actualizate cu informații referitoare la activitățile de prevenire desfășurate la nivel național, sfaturi preventive adresate tinerilor, clipuri media realizate în colaborare cu influenceri cunoscuți, precum și alte evenimente de anvergură. Procesul de promovare a mesajelor antitrafic pe rețelele de socializare menționate, a condus la atingerea unui impact de aproximativ 7.000.000 de personae pentru anul 2022.

Având o experiență îndelungată în lucrul cu tinerii, ofițerii antitrafic realizează întâlniri interactive, bazate pe o relație reală de încredere și reușesc să scoată la iveală, uneori chiar situații pe care tinerii nu le ar fi bănuit a fi periculoase sau pe care nu îndrăzniseră să le raporteze din rușine sau frică.

Recomandări destinate protejării dumneavoastră sau a celor dragi :

  • Nu vă încredeți orbește în promisiunile celorlalți privind câștiguri uriașe într-un timp scurt;
  • Feriți-vă să acceptați întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuși ați acceptat, alegeți un loc populat și spuneți cuiva de încredere unde și cu cine vă întâlniți.
  • Păstrați legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situație ;
  • Stabiliți o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situație de pericol;
  • Faceți copii după actele de identitate și păstrați-le în locuri ascunse;
  • Nu oferiți nimănui spre păstrare actele dumnevoastră de identitate;
  • Nu oferiți parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;

Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane,  Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit :0800 800 678. Totodată cei interesați ne pot scrie pe adresa anitp@mai.gov.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.