Acasă Economie Atenție la ce cumpărați! Peste 7 tone de tutun, prelucrat în condiții...

Atenție la ce cumpărați! Peste 7 tone de tutun, prelucrat în condiții insalubre, descoperite de polițiști

DISTRIBUIȚI

167919 – 12022023 – Acțiunile desfășurate de Poliția Română, în cursul anului 2023, pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și a infracționalității săvârșite în domeniul traficului, prelucrării și comerțului ilegal cu țigarete și alte produse din tutun, la nivel național, au avut ca rezultat ridicarea a peste 7.400 de kilograme de tutun, însemnând aproximativ 10.645.000 de ţigarete.

Astfel, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcționare a pieței ilegale și eliminării concurenței neloiale, s-au constatat mai multe situaţii de prelucrare ilicită și clandestină.

Au fost descoperite mai multe situații de prelucrare cu instalații artizanale a frunzelor de tutun, care sunt transformate în tutun de fumat, mai exact tutun mărunțit și comercializarea cantităților rezultate către persoane fizice.

Totodată, comercializarea s-ar fi făcut, de obicei, prin intermediul firmelor de curierat, în urma anunțurilor postate în mediul online.

Atrage atenţia în mod special faptul că, în toate cazurile descoperite, activitățile de prelucrare a tutunului s-au realizat în condiții insalubre, fără niciun fel de control din partea autorităților competente ale statului, fapt de natură să afecteze siguranța și sănătatea consumatorilor.

La nivel național, în cursul anului 2022, au fost confiscate 32.527,94 de kilograme de tutun, echivalentul a 46.468.480 de ţigarete.

În domeniul combaterii contrabandei cu țigarete, din datele existente rezultă că acțiunile întreprinse, în ultima perioadă, pentru combaterea acestui gen de criminalitate au contribuit la diminuarea nivelului pieței negre de țigarete, aspect confirmat de ultimele studii Novel, conform cărora, în anul 2022, aceasta a înregistrat cel mai scăzut nivel anual din anul 2008, de 7,1% din piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.