Acasă Social Casa de Pensii trebuie să restituie contribuțiile la sănătate reținute anul trecut...

Casa de Pensii trebuie să restituie contribuțiile la sănătate reținute anul trecut pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. Excepție fac pensiile militarilor

DISTRIBUIȚI

167964 – 16022023 – Contribuţiile la sănătate reținute anul trecut pentru pensiile care depăşesc 4.000 de lei vor fi restituite, din oficiu, eșalonat, înr-un an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Procedura de plată eşalonată se aplică şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute prin hotărârile judecătoreşti devenite executorii în perioada decembrie 2022-1 martie 2023. Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi sumelor reţinute din pensiile private şi din pensiile facultative, pentru partea care depăşeşte suma de 4.000 de lei. Restituirea sumelor va fi făcută de Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum şi de către casele de pensii sectoriale şi de către entităţile care plătesc venituri din pensii.

Sunt exceptate sumele reţinute din veniturile din pensii cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate, de la data de 1.01.2022 până la 27.12.2022 inclusiv, nu se restituie persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost stabilite şi indexate cu aplicarea articolului 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv persoanelor ale căror drepturi de pensie de serviciu au fost stabilite în baza legilor cu caracter special, care au intrat sub incidenţa OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi cărora, în urma reţinerii acestor sume, nu le-au fost diminuate cuantumurile nete ale pensiei aflate în plată în anul 2022.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.