Acasă Externe Agenda Europeana CE propune prelungirea, pentru încă un an, a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

CE propune prelungirea, pentru încă un an, a avantajelor comerciale acordate Ucrainei

DISTRIBUIȚI

 168045 – 24022023 – Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, ca sprijin acordat economiei Ucrainei și producătorilor și exportatorilor ucraineni.

Ținând cont de creșterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, măsurile comerciale autonome prelungite conțin un mecanism de salvgardare accelerat pentru a proteja piața Uniunii, dacă este necesar.

Propunerea va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la noul regim.

În vigoare de la 4 iunie 2022, măsurile comerciale autonome au avut un efect pozitiv asupra comerțului Ucrainei cu UE. Împreună cu culoarele de solidaritate, măsurile comerciale autonome au permis ca fluxurile comerciale din Ucraina către UE să rămână extrem de stabile în 2022, în pofida perturbărilor cauzate de război și împotriva tendinței generale a schimburilor comerciale cu Ucraina care a fost, per ansamblu, într-o scădere constantă.

Având un caracter unilateral și temporar, măsurile comerciale autonome extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare UE-Ucraina prin suspendarea tuturor taxelor și contingentelor restante, precum și a taxelor legate de măsurilor antidumping și de salvgardare aplicate importurilor ucrainene în această perioadă dificilă prin care trece Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.