Acasă Social CNSU a aprobat acordarea asistenței internaționale pentru Republica Turcia

CNSU a aprobat acordarea asistenței internaționale pentru Republica Turcia

DISTRIBUIȚI

 167910 – 10022023 –  Având în vedere cutremurul major produs în data de 06.02.2023 pe teritoriul Republicii Turcia și luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Republicii Turce, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilitățile ce revin țării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), astăzi, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat,  în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede:

– Acordarea asistenței internaționale pentru Republica Turcia, constând în asigurarea transportului de produse pentru adăpost, aflate în rezerva rescEU, de pe teritoriul României.

– Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, va asigura sprijin pentru încărcarea și transportul produselor de adăpost, de la locul de depozitare până la stațiile CFR Marfă ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. de pe raza localității/municipiului.

– Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. va asigura preluarea și transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

– Ministerului Apărării Naționale va asigura transportul personalului specializat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va asigura la destinație, instruirea privind punerea în funcțiune/montarea echipamentelor, a personalului autorităților de protecție civilă din Republica Turcia.

-Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informațiilor reprezentând parametrii tehnici și descriptivi (formular Part A) ai misiunii și bugetul estimativ și promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum și a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii sau, după caz, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. și Ministerul Apărării Naționale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale și în legătură proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt).

 Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acțiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacități de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfășurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă. Prin acest program, produsele pot fi puse la dispoziția țărilor care se confruntă cu situații de urgență de amploare și care în baza cererilor de asistență  internațională înaintate, echipamentele/materialele să fie transportate, sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, statelor puternic afectate de diverse situații de urgență.

Din același stoc, în luna decembrie a anului trecut, 40 de generatoare au fost trimise Ucrainei, în contextului situației generate de agresiunea militară rusă pe teritoriul acestora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.