Acasă Social Sanatate Conducerea MApN a vizitat baza EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina

Conducerea MApN a vizitat baza EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina

Ministrul Tîlvăr: „România, ca țară cu o importantă contribuție la misiunea EUFOR, va rămâne dedicată menținerii stabilității Balcanilor de Vest".

DISTRIBUIȚI

 167821 – 02022023 –  Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit miercuri, 1 februarie, în baza militară Camp Butmir (Sarajevo) cu militarii români participanți la operația EUFOR ALTHEA, cu comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia și Herțegovina (BiH), generalul-maior Helmut Habermayer (Austria), și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, generalul de brigadă Pamela McGaha (SUA).

Potrivit unui comunicat de presă, discuțiile cu oficialii EUFOR și NATO au vizat situația de securitate din Bosnia și Herțegovina și creșterea în complexitate a provocărilor în Balcanii de Vest, ca urmare a războiului dus de Federația Rusă în Ucraina. De asemenea, agenda convorbirilor a abordat și  perspectiva prezenței, în continuare, a militarilor români la misiunea EUFOR ALTHEA.

Oficialii au apreciat angajamentul țărilor contributoare la operația UE de asigurare a unui mediu sigur și stabil în BiH.

„Situată în topul țărilor contributoare la operația EUFOR ALTHEA, România va rămâne pe deplin angajată în eforturile de menținere a unui climat sigur și stabil în Balcanii de Vest, o regiune de importanță strategică pentru noi. Suntem foarte mândri de modul exemplar în care militarii români își duc la îndeplinire sarcinile încredințate și vom rămâne și pe mai departe implicați în această misiune asumată de Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

La rândul său, șeful Apărării a apreciat procesul constant de instruire a militarilor care se desfășoară în cadrul misiunii UE pentru creșterea coeziunii și interoperabilității structurii de forțe din acest teatru de operații. „Începând cu luna mai, funcția de șef de stat major al operației EUFOR ALTHEA va fi încadrată de un militar român. Este un rezultat al aprecierii din partea colegilor de misiune, dar și o nouă responsabilitate importantă care va reveni militarilor români dislocați în Bosnia și Herțegovina”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Pe timpul întrevederii delegației MApN cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, temele s-au axat, în principal, pe situația de securitate din BiH și modalitățile de sprijin pe care Alianța le oferă misiunii Uniunii Europene.

În a doua parte a vizitei, conducerea MApN s-a întâlnit cu detașamentul constituit din peste 200 de militari români din structura de forțe a EUFOR ALTHEA. Subunitățile de manevră din compunerea contingentului românesc sunt generate de Batalioanele 22 și 26 Infanterie din Brigada Multinațională Sud-Est. Briefingul de prezentare a fost susținut de locotenent-colonelul Marian Coman, seniorul național în acest teatru de operații.

Au fost prezentate, în principal, tipul și numărul de misiuni executate, respectiv evoluția situației de securitate în aria de responsabilitate. Militarii au raportat că, în contextul de relativă stabilitate, în programul curent al EUFOR ALTHEA sunt incluse misiuni, exerciții și antrenamente alături de colegii din forțele armate ale BiH.

Ministrul Angel Tîlvăr a remarcat performanțele în cea mai lungă participare românească într-un teatru multinațional de operații: „cu siguranță, stabilitatea din Bosnia și Herțegovina este și rezultatul contribuției ţării noastre, prin devotamentul militarilor săi de pe parcursul rotaţiilor succesive ale misiunii Uniunii Europene, începând cu 2004, precum și ale misiunilor NATO IFOR, respectiv NATO SFOR care le-au precedat, începând cu 1996, și în care Armata României a plătit tributul de sânge cu un militar căzut la datorie și trei militari răniți”.

În prezent, contingentul românesc participant la operația Uniunii Europene în BiH are ponderea cea mai mare din numărul total de militari români aflați în misiuni externe. Totodată, generalul Daniel Petrescu a evidențiat că, la această dată, militarii români reprezintă una dintre cele mai consistente contribuții naționale în totalul EUFOR ALTHEA. Este și motivul pentru care responsabilitatea cu care militarii români își execută misiunile se reflectă în performanța operației în ansamblu.

La final, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu au oferit unor militari plachete cu semnul heraldic al MApN, respectiv „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării” și „Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a”.

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția UN nr. 1575/2004). Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO. Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur și stabil, în special, prin sprijinul autorităților publice și instruirea combinată și colectivă a forțelor armate din această țară. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă 1.100 de militari din 21 de state contributoare: Albania, Austria, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.