Acasă Social În 2023, România asigură alături de SUA copreședinția Rețelei Globale a Punctelor...

În 2023, România asigură alături de SUA copreședinția Rețelei Globale a Punctelor focale naționale pe domeniul ”Femeile, pacea și securitatea”, constituită la nivelul Organizației Națiunilor Unite

DISTRIBUIȚI

 167886 – 09022023 – România și Statele Unite ale Americii vor exercita în anul 2023 copreședinția Rețelei Punctelor focale naționale pe domeniul Femeile, pacea și securitatea (WPS –FPN, Women, Peace and Security Focal Points Network). Pe parcursul anului 2023, se vor organiza conferințe, seminarii, grupuri de lucru și o serie de evenimente la nivel înalt care se vor desfășura atât în România, cât și în Statele Unite ale Americii, aportul țării noastre fiind focusat pe detalierea Ghidului de funcționare a rețelei și crearea unui set de recomandări privind atribuțiile Punctelor focale naționale. De asemenea, se vor organiza mai multe sesiuni virtuale care vor viza temele specifice domeniului.

Coordonatorul național al implementării ”Agendei Femeile, pacea și securitatea” este MApN, care asigură legătura cu organizațiile internaționale şi gestionează activitățile instituțiilor naționale cu responsabilități în domeniu, prin Grupul Național de Implementare (GNI) a Strategiei naţionale şi a Planului național de acţiune, format din reprezentanți ai MApN, MAI, MAE, ANES, SRI, STS, SPP și ANP.

Rețeaua Globală a Punctelor focale naționale a fost înființată în 2016, la inițiativa MAE din Spania, în scopul consolidării procesului de implementare a Agendei Femeile, pace și securitatea la nivelul statelor membre ONU, prin împărtășirea de bune practici și îmbunătățirea coordonării programelor de finanțare și asistență. În prezent rețeaua are 95 de membri și funcționează sub îndrumarea ONU, iar UN WOMEN asigură secretariatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.