Acasă Politic Întrevedere Bogdan Aurescu – Mike Rogers

Întrevedere Bogdan Aurescu – Mike Rogers

DISTRIBUIȚI

 167920 – 12022023 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit sâmbătă, 11 februarie 2023, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Delegația bipartizană a Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, condusă de președintele acesteia, Mike Rogers.

Ministrul român al Afacerilor Externe l-a felicitat pe președintele Comisiei pentru numirea recentă în această poziție și a apreciat faptul că vizita în România are loc la scurt timp de la preluarea mandatului. De asemenea, a salutat revenirea în România a reprezentantului John Garamendi, care a participat, la 1 iulie 2022, la “Black Sea Security Summit”, organizat la Constanța de Comisia Helsinki a Congresului SUA, reuniune co-prezidată de ministrul Aurescu (http://mae.ro/node/59047).

Bogdan Aurescu a transmis mulțumiri pentru sprijinul bipartizan pe care Congresul SUA, în particular Comisia pentru Servicii Armate, îl acordă securității pe Flancul Estic al NATO, în special pentru securitatea României.

Ministrul român de Externe a transmis, de asemenea, aprecierea pentru creșterea consistentă a prezenței militare americane în România după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creștere permisă și favorizată de sprijinul primit din partea parlamentarilor americani.

A salutat includerea în Legea de autorizare pentru apărarea națională a SUA (elaborată de Comisia pentru Servicii Armate) a unei referiri la importanța critică a regiunii Mării Negre pentru securitatea SUA. În context, ministrul Afacerilor Externe român a subliniat faptul că România este un aliat de încredere al SUA, implicat activ în zona Mării Negre și a reiterat interesul României pentru o Strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, punctând faptul că a transmis Secretarului de Stat Blinken, cu ocazia vizitei acestuia la București din noiembrie, un document consistent cu contribuția României la procesul de reflecție inițiat de partea americană pe acest subiect.

A avut loc un schimb de vederi cu privire la situația regională de securitate în zona Mării Negre, amenințările pentru securitatea euroatlantică generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile luate în comun, în cadrul comunității transatlantice, pentru creșterea rezilienței acestei zone.

Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a sprijinului multidimensional acordat de România Ucrainei, în special pe linie umanitară și de sprijinire a refugiaților, facilitarea tranzitului pentru produsele agricole din Ucraina (peste 12,9 milioane de tone) și operarea cu succes a hub-ului umanitar la Suceava.

De asemenea, s-a referit la importanța sprijinului, în special în domeniul energiei și economiei, pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăți și riscuri sporite, urmare conflictului din Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța pe care o are accederea României în programul Visa Waiver pentru cetățenii români și a solicitat sprijinul Congresului SUA pentru acest obiectiv comun, sprijin confirmat pe deplin de Delegația Congresului SUA.

Delegația de parlamentari SUA a mulțumit în mod deosebit pentru implicarea conducerii României și pentru solidaritatea românilor în susținerea Ucrainei și a R. Moldova. Totdată, a subliniat continuarea cooperării strânse, atât în plan bilateral, cât și în NATO pentru asigurarea securității și stabilității în Europa și la nivel regional. Membrii Congresului SUA și ministrul Aurescu au subliniat necesitatea continuării implementării depline a deciziilor Summitului de la Madrid, în contextul amenințării reprezentate de acțiunile F. Ruse.

Delegația Congresului SUA a mulțumit României pentru rolul de aliat responsabil și puternic al SUA, probat prin cooperarea strânsă din ultimele decenii, și a reconfirmat  susținerea fermă pentru continuarea și aprofundarea cooperării cu România în vederea creșterii securității ambelor state.

Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților are competențe în materia politicii generale de apărare, a operațiunilor în curs de desfășurare, a organizării Departamentului Apărării. Comisia are ca atribuție și elaborarea Legii de autorizare pentru apărarea națională, prin care se stabilesc plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferitele subcapitole ale bugetului apărării SUA, inclusiv pentru cel vizând European Deterrence Initiative, prin care au fost finanțate în ultimii ani proiecte de dezvoltare a infrastructurii la baze militare din România.

Din delegația care vizitează România mai fac parte, pe lângă președintele Mike Rogers, reprezentanții John Garamendi, Gus Bilirakis, Donald Norcross, Andrew Clyde, Nicole Malliotakis, Lisa McClain, Mark Alford.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.