Acasă Externe Agenda Europeana Peste 1.100 de salvatori plecați în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă...

Peste 1.100 de salvatori plecați în Turcia prin Mecanismul de protecție civilă european. UE analizează suplimentarea ajutorului umanitar pentru Siria

DISTRIBUIȚI

 167876 – 08022023 – Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a zdruncinat Turcia și Siria luni dimineață, a ucis deja mii de oameni, iar multe persoane sunt încă blocate sub moloz.

După activarea mecanismului de protecție civilă al UE de către Turcia, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu și cu autoritățile turce.

25 de echipe de căutare și salvare au plecat în zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenți de intervenție de pe teren. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE pentru a asistență medicală de urgență. În total, țările europene au oferit 1.185 de salvatori și 79 de câini de căutare. Aceste cifre ar putea continua să crească.

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE a constituit, de asemenea, o echipă de protecție civilă a UE formată din experți din 11 state membre, care au fost trimiși imediat în Turcia pentru a sprijini operațiunile.

În Siria, UE este în contact cu partenerii săi umanitari de la fața locului și finanțează organizații umanitare care desfășoară operațiuni de căutare și salvare, oferind totodată sprijin care constă în apă și instalații sanitare și distribuind pături și articole de igienă în zonele afectate. De asemenea, aceștia evaluează nivelul daunelor și al nevoilor din Siria în urma cutremurului de luni pentru a-și adapta răspunsul.

UE ia în considerare toate opțiunile viabile de mobilizare a unor resurse suplimentare în interiorul Siriei, în sprijinul populațiilor afectate.

Peste 5.000 de oameni au fost uciși și zeci de mii de răniți în Turcia și Siria, după un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade și replici puternice.

Primul cutremur a avut loc la 04:17 (01:17 GMT) și a avut loc în districtul Pazarcik din provincia Kahramanmaras din Turcia. La mai puțin de 12 ore mai târziu, un alt cutremur de magnitudine 7,6 grade a zguduit aceeași regiune.

În ultimele 36 de ore, Turcia a fost lovită de peste 100 de replici de magnitudine 4 și mai mare. Replicile sunt cutremure mai mici care au loc în aceeași zonă generală în urma unui cutremur major.

Potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), aceste mișcări seismice sunt reajustări minore de-a lungul porțiunii unei falii care a alunecat în momentul cutremurului principal. Frecvența acestor replici scade cu timpul.

Puterea unui cutremur este măsurată pe scara Richter și înregistrată pe un seismograf. Mărimile se bazează pe o scară logaritmică, adică pentru fiecare întreg.

În timp ce replicile cu magnitudinea 4 sunt în general considerate ușoare, ele pot provoca daune minore. Un cutremur cu magnitudinea 5, prin definiție, este de 10 ori mai intens decât un cutremur cu magnitudinea 4 și poate provoca daune moderate clădirilor.

Un cutremur cu magnitudinea 6 este considerat puternic și este de 100 de ori mai puternic decât unul cu magnitudinea 4. Acest tip de cutremur poate provoca daune mari, în special în zonele puternic populate.

În ultimele 36 de ore, în Turcia au avut loc cel puțin 81 de cutremure de magnitudine 4, 20 de cutremure de magnitudine 5, trei cutremure de magnitudine 6, și două cutremure cu magnitudinea 7 au fost înregistrate în sud-estul Turciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.