Acasă Politic România a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru Rep. Moldova,...

România a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru Rep. Moldova, a unui Centru StratCom pentru combaterea dezinformării și a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Rep. Moldova

DISTRIBUIȚI

168007 – 21022023 – Miniștrii europeni de externe reuniți luni, 20 februarie 2023, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), au discutat aprofundat tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în contextul împlinirii, la 24 februarie, a unui an de la debutul războiului.

La propunerea ministrului de externe Bogdan Aurescu, în marja CAE, miniștrii de externe europeni au inclus pe agendă situația din Rep. Moldova, subiect pe care l-au discutat cu ministrul afacerilor externe al Rep. Moldova Nicu Popescu.

De asemenea, miniștrii au dezbătut situația din Afganistan, evoluțiile din Iran, cu accent pe situația drepturilor omului și cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar, precum și diplomația climatică și energetică.

În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României de susținere pentru Ucraina și a menționat sprijinul multidimensional acordat – tranzitul, în vederea exportului, a aproximativ 13 milioane de tone de cereale ucrainene, facilități economice, deschiderea a noi puncte de frontieră pentru creșterea conectivității, sprijin pentru refugiați, umanitar, asistență bilaterală pentru susținerea parcursului european al Ucrainei, sprijin pentru creșterea rezilienței și pe alte paliere.

În acest context, șeful diplomației române a avertizat asupra intensificării propagandei pro-ruse, mai ales în contextul marcării anului de la începerea războiului, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și scăderea susținerii și solidarității la nivelul societăților din diferite state europene cu Ucraina și cetățenii ucraineni, fiind necesare atenție și vigilență sporite în acest sens.

În ceea ce privește acțiunile viitoare de susținere din partea UE, ministrul de externe român a menționat sprijinul pentru adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei, continuarea asistenței financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace, susținerea misiunii militare de asistență a UE pentru Ucraina, respectiv intensificarea demersurilor în vederea găsirii căilor juridice pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune.

De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijinul pentru acțiunile coordonate de la nivelul ONU, întreprinse cu scopul adoptării Rezoluției privind Pacea în Ucraina, cu ocazia reluării sesiunii speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind situația din Ucraina, la 23 februarie 2023.

În cadrul dialogului cu ministrul de externe al Republicii Moldova Nicu Popescu, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat oportunitatea discuțiilor, dată fiind menținerea la un grad ridicat a amenințărilor la adresa securității și stabilității Rep. Moldova, inclusiv în contextul tentativelor ruse de destabilizare, și a subliniat poziția fermă de condamnare a acestora și de susținere a României pentru Rep. Moldova pe acest subiect.

De asemenea, a salutat angajamentul solid al noii echipe guvernamentale de la Chișinău pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a acestui stat.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Rep. Moldova pe mai multe planuri, pentru a putea face față atitudinii foarte asertive a Rusiei.

Astfel, cu privire la domeniul securitar și al rezilienței, a menționat utilitatea creării unei misiuni civile a UE pentru Rep. Moldova, plecând de la nevoile anunțate de Chișinău, precum și sprijinirea creării unui Centru StratCom în vederea combaterii dezinformării. De asemenea, oficialul român a menționat necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Rep. Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

În acest context, ministrul Aurescu a înaintat spre reflecție și analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Rep. Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept, propunere susținută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu și de alți miniștri europeni, Înaltul Reprezentant Borrell declanșând procesul de reflecție privind crearea regimului sancționator.

Pe palierul integrării europene, ministrul Aurescu a susținut nevoia ancorării ireversibile a Rep. Moldova la UE, cu accent pe măsurile necesare în perioada următoare, printre care crearea unui plan de acțiune pentru integrarea pe piața internă, liberalizarea comerțului, rezolvarea aspectelor privind accesul la serviciile de roaming, interconectarea cu UE în domeniul energiei electrice, prin România etc.

Discuțiile referitoare la diplomația climatică și energetică au avut loc în lumina rezultatelor reuniunii COP 27 din Egipt din 2022 și în perspectiva reuniunii COP 28 din Emiratele Arabe Unite (noiembrie-decembrie 2023). Ministrul afacerilor externe Aurescu a subliniat prioritățile României legate de educația pentru schimbări climatice și crearea de competențe pentru tranziția verde, subiect care a constituit tematica evenimentului găzduit de Președintele României Klaus Iohannis cu ocazia reuniunii COP 27. De asemenea, a subliniat importanța diversificării mixului energetic și a conectivității energetice în Vecinătatea Estică și Balcanii de Vest, cu scopul creșterii rezilienței acestora. În același timp, a subliniat necesitatea combaterii folosirii de către Rusia a energiei ca armă geopolitică. Nu în ultimul rând, a informat asupra participării sale, ca vorbitor principal, la evenimentul organizat de Consiliul de Securitate ONU la 14 februarie dedicat creșterii nivelului mărilor și oceanelor și impactului acesteia asupra păcii și securității internaționale, ca ministru de externe al României și co-președinte al Grupului de Studiu al Comisiei ONU de Drept Internațional privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional.

Totodată, miniștrii de externe europeni au abordat situația din Iran și au reconfirmat poziția fermă a UE având în vedere presiunile violente asupra protestelor pașnice în urma asasinării lui Mahsa Amini, care au condus la adoptarea de măsuri restrictive la adresa Iranului în domeniul drepturilor omului.

Ministrul de externe Aurescu a salutat adoptarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni privind Iran, pe care România l-a co-sponsorizat și a exprimat susținere pentru o abordare fermă a UE atât timp cât Teheranul nu oferă semnale clare privind schimbarea conduitei. În context, oficialul român a condamnat reținerile nejustificate ale unor cetățeni UE de către autoritățile iraniene. De asemenea, a exprimat profundă îngrijorare pentru continuarea cooperării militare a Iranului cu Rusia în contextul războiului din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.