Acasă Politic “România este parte a soluției, nu a problemei”, a afirmat ambasadorul Germaniei...

“România este parte a soluției, nu a problemei”, a afirmat ambasadorul Germaniei la București, la întâlnirea cu președintele Ștefan Mușoiu, în contextul referitor la aderarea țării noastre la Spațiul Schengen

DISTRIBUIȚI

 167862 – 07022023 – Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ștefan Mușoiu, a avut luni, 6 februarie, la Palatul Parlamentului, discuții bilaterale cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, E.S. domnul Peer Gebauer.

Oficialul român a adresat mulțumiri pentru susținerea Germaniei pentru aderarea României la Spațiul Schengen: ”Evoluțiile generate de criza din Ucraina au dovedit, încă o dată, că România are capacitatea de a face față provocărilor majore și de a asigura o gestionare eficientă a frontierei externe a UE, iar o decizie pozitivă cu privire la aderarea noastră la Schengen nu va face decât să reconfirme oficial această evaluare. Ne bazăm, în continuare, pe susținerea Germaniei, în acest demers”.

La rândul său, oficialul german a reiterat sprijinul Germaniei “pentru ca România să fie acceptată ca membru Schengen, cu speranța că va reuși să-și îndeplinească acest obiectiv în acest an”. Totodată, diplomatul a mulțumit României “pentru ajutorul său remarcabil acordat refugiaţilor din Ucraina şi pentru rolul său constructiv și contribuția activă în Europa, în acest sens”.

„În special, în acest context european deosebit de complex, este important să continuăm să promovăm o abordare bazată pe unitate, solidaritate și convergență, pentru a putea depăși provocările curente și a reuși să consolidăm, în perspectivă, proiectul european”, a ținut să adauge președintele Mușoiu.

Au fost abordate provocări actuale și priorități ale agendei europene pentru perioada următoare – problema migrației sau extinderea UE, care necesită un angajament continuu cu partenerii din Balcanii de Vest și din țările asociate din vecinătatea estică.

În contextul asigurării securității energetice a UE (RePowerEU), cei doi oficiali au discutat despre necesitatea valorificării potențialului energetic al României, prin identificarea alternativelor la importurile rusești de combustibili fosili, dezvoltarea infrastructurii și a producției interne de energie și prin valorificarea potențialului intern al gazelor naturale.

Întâlnirea a fost un bun prilej pentru preşedintele Comisiei pentru afaceri europene de a reitera importanţa deosebită pe care România o acordă relaţiei cu Germania, definită printr-o cooperare economică semnificativă și interconexiuni sociale puternice, subliniind necesitatea continuării dezvoltării şi diversificării relaţiilor bilaterale, în domenii de interes reciproc precum energia verde, apărarea, infrastructura de transport, digitalizarea sau cercetarea.

Cei doi oficiali au stabilit să continue dialogul şi colaborarea, inclusiv prin impulsionarea relaţiilor dintre România şi Germania la nivelul diplomaţiei parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.