Acasă Externe Șapte zile de doliu național în Turcia

Șapte zile de doliu național în Turcia

DISTRIBUIȚI
sursa foto: https://www.directrelief.org/emergency/turkey-syria-earthquake/

 167864 – 07022023 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat șapte zile de doliu național, iar Siria a făcut apel la ONU pentru ajutor în urma cutremurelor devastatoare care au ucis peste 4.000 de oameni și au afectat sud-estul Turciei și nordul Siriei.

Autoritățile se tem că bilanțul morților cauzat de cutremurul cu magnitudinea 7,8 de luni dimineața, urmat de un cutremur cu magnitudinea 7,6 și mai multe replici în timp ce salvatorii căutau supraviețuitori printre dărâmături ,va continua să crească.

Salvatorii au căutat supraviețuitori în ciuda temperaturilor reci, sperând să scoată mai mulți supraviețuitori de sub dărâmături, în timp ce cei prinși strigau după ajutor de sub munți de moloz.

Yunus Sezer, șeful Autorității Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD), a declarat că numărul morților din Turcia este de 2.921, în timp ce alte 15.834 persoane au fost rănite.

În Siria, cel puțin 1.300 de oameni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății și organizației de salvare Cască Albă luni seară.

Condițiile meteorologice de iarnă și zăpada din regiunea afectată de cutremur au îngreunat și mai mult situația miilor de răniți și a persoanelor rămase fără locuință în urma cutremurului, iar clădirile prăbușite și drumurile distruse au îngreunat eforturile salvatorilor.

Potrivit corespondețelor de presă de la fața locului, milioane de oameni au nevoie de ajutor, cu atât mai mult cu cât este iarnă, zăpadă și ploaie, iar temperaturile sunt scăzute.

Zece orașe din sudul Turciei au fost declarate zone de dezastru. Furnizarea de energie electrică și gaze naturale au fost întrerupte în multe zone, iar guvernul lucrează la restabilirea ambelor servicii.

Regiunea era deja afectată de cei 12 ani de război din Siria și criza refugiaților.

US Geological Survey a măsurat cutremurul inițial la 7,8, cu o adâncime de 18 km, iar câteva ore mai târziu a avut loc un alt cutremur, cu magnitudinea de 7,6.

Imagini video dramatice difuzate la televiziunea turcă au arătat clădiri care se prăbușesc în timp real

Peste 7.800 de oameni au fost salvați în 10 provincii, potrivit Orhan Tatar, un oficial de la autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia, citat de media internaționale.

Societatea Medicală Syrian Americană, care conduce spitale în nordul Siriei și sudul Turciei, a declarat într-o declarație că facilitățile sale au fost „copleșite de pacienți care umpleau holurile” și a cerut urgent „rezerve pentru traume și un răspuns de urgență cuprinzător pentru a salva vieți și a trata răniții”.

Guvernele și agențiile de ajutor s-au grăbit să trimită personal, fonduri și echipamente în Turcia și Siria.

Iordania trimite ajutor de urgență Siriei și Turciei la ordinul regelui Abdullah al II-lea, în timp ce Egiptul a promis ajutor umanitar urgent Turciei. Guvernul libanez trimite în Turcia, de asemenea, personal de primă intervenție și pompieri ai Crucii Roșii și Apărării Civile pentru a-și ajuta eforturile de salvare.

Uniunea Europeană a mobilizat echipe de căutare și salvare, iar sistemul de sateliti Copernicus a fost activat pentru a oferi servicii de cartografiere de urgență. Cel puțin 13 țări membre au oferit asistență. Regatul Unit și Statele Unite au declarat că sunt, de asemenea, gata să trimită ajutor în Siria, dar Washingtonul a exclus să trateze direct cu guvernul sirian.

Echipele de căutare și salvare urbană au fost mobilizate rapid din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Malta,  Țările de Jos, Polonia, România pentru a sprijini primii care au intervenit la sol.

Italia,  Spania și Slovacia  și-au oferit echipele lor de salvare și Turciei. Centrul de coordonare al răspunsului la urgență al UE este în contact direct cu autoritățile din Turcia pentru a coordona sprijinul suplimentar, dacă este necesar.

Sistemul de sateliti Copernicus al UE a fost, de asemenea, activat pentru a furniza servicii de cartografiere de urgență.

UE este, de asemenea, pregătită să îi sprijine pe cei afectați în Siria, care a raportat și victime, prin programele sale de asistență umanitară.

SUA coordonează asistența imediată acordată Turciei, membru NATO, inclusiv echipelor de sprijinire a eforturilor de căutare și salvare. În California, aproape 100 de pompieri și ingineri, cu șase câini special dresați, au fost trimiși în Turcia pentru a ajuta la eforturile de salvare.

Echipele ruse de salvare de la Ministerul pentru Situații de Urgență se pregătesc să zboare în Siria, unde armata rusă desfășurată în acea țară a trimis deja 10 unități cuprinzând 300 de oameni pentru a ajuta la îndepărtarea dărâmăturilor și căutarea supraviețuitorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.