Acasă Externe Tatonări din toate direcțiile

Tatonări din toate direcțiile

DISTRIBUIȚI

 168066 – 27022023 – Președintele Franței, Emanuel Macron, va vizita, ”la începutul lunii aprilie”, China și va discuta cu președintele Xi despre posibilitatea unui plan pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina

Anunțul lui Macron vine după ce China a publicat un document de poziție în 12 puncte în care cere o încetare a focului și o „rezolvare politică” pentru a pune capăt conflictului.

„Faptul că China se angajează în eforturi de pace este un lucru bun”, a spus liderul francez, subliniind că pacea este posibilă doar dacă „agresiunea rusă a fost oprită, trupele s-au retras și suveranitatea teritorială a Ucrainei și a poporului său este respectată”.

„China trebuie să ne ajute să punem presiune asupra Rusiei, astfel încât să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare… și să-și oprească agresiunea ca o condiție prealabilă pentru discuții”, a adăugat el.

Beijingul a încercat să se poziționeze ca o parte neutră în conflict, chiar dacă a menținut legături strânse cu Rusia și a contribuit la distrugerea unei declarații comune de condamnare a războiului la o reuniune a G20 din India.

Documentul de poziție al Chinei, publicat cu ocazia aniversării conflictului, spune că războiul nu aduce beneficii nimănui și a îndemnat toate părțile să „susțină Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil”.

Publicat de Ministerul de Externe, planul îndeamnă încetarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, înființarea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și măsuri pentru asigurarea exportului de cereale.

De asemenea, și-a exprimat clar opoziția față de utilizarea și amenințarea cu desfășurarea de arme nucleare după ce președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi arsenalul atomic al Moscovei în conflict.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri eforturile Chinei, spunând că Kievul trebuie să coopereze cu Beijingul pentru a pune capăt războiului.

„China a început să vorbească despre Ucraina și asta nu este rău”, a spus Zelenskyy. „Mi se pare că există respect pentru integritatea noastră teritorială, problemele de securitate”.

„Trebuie să lucrăm cu China în acest punct. … Sarcina noastră este să unim pe toți pentru a-i izola pe unul”, a adăugat el.

Liderul ucrainean și-a exprimat, de asemenea, speranța de a se întâlni cu omologul chinez Xi Jinping, considerând-o „important pentru securitatea mondială”.

Dar unii dintre aliații Ucrainei și-au exprimat scepticismul față de angajamentul Chinei de a negocia pacea. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China nu este bine plasată pentru a negocia încheierea războiului. „China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a reușit să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a spus el reporterilor, adăugând că Beijingul a semnat un acord cu Putin cu câteva zile înainte de invazie, promițând un parteneriat „fără limite”.

Statele Unite au mai spus că China „se gândește să ofere sprijin letal” Rusiei, o afirmație pe care Beijingul a negat-o.

Între timp, analiştii din China spun că refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă a Ucrainei îl face „singurul broker onest care poate ajuta la rezolvarea conflictului”.

„China, ca una dintre cele mai mari economii din lume, beneficiază cu siguranță de pe urma încetării ostilităților”, a spus Andy Mok, cercetător senior la Centrul de reflecție pentru China și Globalizare.

Anunțul lui Macron privind vizita sa la Beijing a venit la scurt timp după ce ministerul chinez de externe a declarat că liderul belarus Alexander Lukașenko va efectua o vizită de stat în perioada 28 februarie – 2 martie, la invitația lui Xi.

Aliat de multă vreme al lui Putin, Lukașenko este dator președintelui rus pentru că l-a susținut în 2020, după ce au izbucnit proteste în masă împotriva alegerilor prezidențiale despre care opoziția din Belarus și guvernele occidentale au spus că au fost fraudate.

Lukașenko a negat afirmațiile și a acuzat Occidentul că finanțează protestatarii. El l-a sprijinit pe Putin în războiul cu Ucraina, inclusiv permițându-i să invadeze teritoriul belarus și să antreneze trupe nou mobilizate în Belarus.

Ucraina și-a exprimat îngrijorarea că Belarus ar putea sprijini din nou Moscova în efortul său de război, țările anunțând în octombrie anul trecut crearea unei forțe regionale comune.

Guvernul chinez, într-o declarație, a declarat că ministrul de externe Qin Gang i-a spus omologul său din Belarus, Serghei Aleinik, într-un apel telefonic de vineri, că Beijingul este dispus să colaboreze cu Minsk pentru a aprofunda încrederea politică reciprocă. Părțile au acordat o atenție deosebită situației din Ucraina și au discutat despre inițiativele de pace pentru soluționarea crizei propuse de partea chineză, convenind că nu există alternativă la o soluție pașnică a conflictului din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.