Acasă Politic Xi Jinping vizitează Moscova

Xi Jinping vizitează Moscova

DISTRIBUIȚI

 168018 – 22022023 – Înalt diplomat Wang Yi, care se află în prezent la Moscova, a spus că legăturile dintre cele două țări sunt „solide”.

Liderul chinez Xi Jinping se pregătește să viziteze Moscova pentru un summit cu președintele rus Vladimir Putin în următoarele luni, potrivit Wall Street Journal.

Citând persoane familiare cu planul, ziarul a spus marți că summitul Xi-Putin a făcut parte dintr-un efort chinez de a juca un rol mai activ în încheierea războiului vechi de un an și parte a unui impuls pentru pacea multipartidă. China va folosi, de asemenea, summitul pentru a reitera apelurile conform cărora armele nucleare nu ar trebui să fie folosite.

Pregătirile pentru călătorie sunt într-un stadiu incipient și momentul nu a fost stabilit, menționează, adăugând că vizita lui Xi ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia sărbătorește victoria din cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.

Înaltul diplomat al Chinei Wang Yi se află în prezent la Moscova și se va întâlni miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Într-un turneu în Europa, Wang a intensificat apelurile pentru o înțelegere negociată pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a început pe 24 februarie anul trecut, când trupele ruse au invadat Ucraina.

Xi și Putin s-au întâlnit ultima dată în China, înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, anul trecut, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Cei doi au anunțat atunci un parteneriat „fără limite” în care niciun domeniu de cooperare nu era „interzis”. De asemenea, în decembrie anul trecut au avut o convorbire video.

Beijingul nu a condamnat acțiunile Rusiei și nu s-a alăturat sancțiunilor conduse de Occident împotriva Moscovei, dar a cerut „reținere” și a subliniat că disputele ar trebui soluționate prin „mijloace pașnice”.

Între timp, relațiile Chinei cu Statele Unite s-au deteriorat din cauza unor probleme precum drepturile omului în Hong Kong și în regiunea extrem de vestică a Chinei, Xinjiang, precum și descoperirea în această lună a ceea ce SUA a anunțat a fi un „balon spion” chinez care zboară deasupra teritoriului său.

Marți, la Moscova, Wang a subliniat din nou legăturile strânse ale celor două țări într-o întâlnire cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat al lui Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.