Acasă Cultura/Media Ziua Dragobetelui la Casa Artelor Dinu Lipatti

Ziua Dragobetelui la Casa Artelor Dinu Lipatti

DISTRIBUIȚI

 168020 – 22022023 –  Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită vineri, 24 februarie 2023, începând cu ora 19:00, la Sărbătoarea românească a iubirii – Ziua Dragobetelui. Este invitată  pentru această seară dedicată celor mai frumoase emoții, Iulia Gorneanu care va susține  Conferința “Zilele Iubirii la intrarea în primăvară” ce reprezintă o explorare a celebrării acestui eveniment încă din antichitate, așa cum apare în sursele etnografice.

După încheierea studiilor la Universitatea București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (spaniolă – română), Iulia Gorneanu a lucrat patru ani în mediul academic, ca asistent universitar, apoi la Ambasadele Ecuador și Peru, aproape paisprezece. Începând cu 2007, a făcut parte din echipa de teren a emisiunii „La porțile ceriului”, difuzată pe TVR Cultural și TVR Internațional. În paralel cu proiectul de televiziune, a publicat săptămânal editoriale în Jurnalul Național pe teme de ritual țărănesc, ceremonial, limbaj țesografic, calendar popular, mitologie și muzică tradițională. În perioada 2012-2014 a fost Director Artistic al Galeriei de Artă Galateca iar din 2013 până în mai 2016, documentarist al emisiunii Drumul lui Leșe (TVR 2). În 2015 a inițiat campania „Salvează o ie ,salvează o frântură de Românie”, susținută de IA Sibiu și comunitatea La Blouse Roumaine, premierea câștigătorilor având loc la Muzeul Astra, de Ziua Universală a Iei. Prin programul Artă contra Drog, a ținut conferințe și a prezentat expoziția „Veșmântul țărănesc de la arhaic la fashion” în zece orașe universitare din țară, încercând să demonstreze că piese autentice din costumul tradițional pot fi integrate în ținute urbane, fără a se interveni asupra structurii și formei lor. Parte a aceluiași demers a fost inițierea festivalului „Heritage. Music and Fashion Festival” la Baia Mare. În 2016 a expus colecția proprie la Muzeul Național Cotroceni, într-o expoziție dedicată Reginei Maria a României. Apoi, s-a alăturat  echipei care a pregătit candidatura orașului finalist Baia Mare, la titlul de Capitală Europeană a Culturii. În prezent este Doctorand la Școala Doctorală Litere, Universitatea București, conducator științific prof.univ.dr. Nicolae Constantinescu cu tema “Reactivarea unor sărbători străvechi in calendarul contemoporan”.

Seara va continua cu Recitalul de lieduri, arii și duete de dragoste susținut de soprana Cristina Maria Oltean, baritonul Adrian Mărcan și pianista Mădălina Florescu. În program au fost incluse lucrări de: Ciprian Porumbescu, George Grigoriu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino, Carl Millöcker, Franz Lehár.

Soprana Cristina Maria Oltean, născută la Brad în județul Hunedoara, solistă a Operei Naționale București, este o prezență constantă pe scenele teatrelor și a mai multor filarmonici din țară: Opera Națională Iași, Opera Română Craiova, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Sala Radio București, Teatrul ”Regina Maria” Oradea,  Filarmonicile din Târgu Mureș, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Brașov, etc. Cu aceste ocazii a strălucit în rolurile: Gilda din opera Rigoletto și Violetta Valery din La Traviata de Giuseppe Verdi, Donna Anna din opera Don Giovanni de W A. Mozart, Liù din opera Turandot de G. Puccini, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Lucia din Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Regina Nopții din opera Flautul Fermecat de W.A. Mozart, Adina din opera Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti ș.a., în același timp susținând cu success o serie de concerte cu arii, duete și lieduri.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Roșu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mureș, Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franța și Japonia. În prezent este angajat al Operei Naționale București. De-a lungul carierei sale a interpretat diferite roluri  pe scenele europene și a avut colaborări internaționale remarcabile în cadrul unor turnee și festivaluri de renume.

Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, secția de Pedagogie muzicală – dirijat coral și secția Interpretare Muzicală –  pian, iar în prezent este maestru corepetitor la Opera Națională București. A susținut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din București și din țară, fiind distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelență aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Național „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Național „Ionel Perlea” (1998).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.