Acasă Economie 13,3 miliarde de lei pentru programele de protecția mediului

13,3 miliarde de lei pentru programele de protecția mediului

DISTRIBUIȚI

 168172 – 10032023 – Fondul de Mediu va avea la dispoziție, în acest an, peste 13,3 miliarde de lei pentru programele derulate. Astfel, bugetul pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost dublat la 2 miliarde de lei. Pentru cele trei programe Rabla (Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local), bugetul depășește 1,5 miliarde lei. În premieră în acest an va fi lansat Programul Microbuze Electrice (pentru achiziționarea de microbuze noi electrice, microbuze noi hibride și microbuze noi alimentate cu GNC pentru transportul elevilor), cu un buget de 300 de milioane de lei.

Programul de realizare a pistelor pentru biciclete va continua și în 2023 cu un buget de 50 de milioane de lei.

Programul privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice (cu accent pe unitățile de învățământ, creșele, grădinițele, școlile gimnaziale și liceele) are alocate 451 de milioane de lei, iar pentru Rabla pentru Electrocasnice au fost alocate 75 milioane de lei.

Alt program finațat de AFM în acest an este Programul privind educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului, cu un buget de 265 de milioane de lei.

UAT-urile pot primi de la AFM finanțare pentru stațiile de sortare și de tratare mecano-biologică un sprijin financiat care însumează 1.5 miliarde de lei, iar pentru protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare bugetul ajunge la 1 miliard de lei.

În anul 2023, va fi asigurat un buget de 500 de milioane de lei necesar lansării unei sesiuni de finanțare și încheierii contractelor destinate acordării de sprijin financiar pentru UAT-uri sau alte organisme publice, inclusiv structuri subordonate acestora, pentru refacerea siturilor contaminate istoric aflate în proprietate sau puse la dispoziția acestora de către proprietar – printr-un act juridic  – în vederea implementării proiectului.

Pentru Programul privind protecția speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente și/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace permise de lege destinate alungării sau împiedicării pătrunderii animalelor în interiorul culturilor sau așezărilor este alocat în 2023 un buget de 70 de milioane de lei.

Alte programe finanțate în acest an de AFM sunt Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin amenajarea de spații verzi, Programul “Festivalul Verde”  (Single – Use Plastics), Programul “Vinerea Verde”, Programul Prima Conectare (PNRR) și Programul Fabrici de reciclare (PNRR).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.