Acasă Social Sanatate 4 martie, Ziua Mondială împotriva Obezității

4 martie, Ziua Mondială împotriva Obezității

DISTRIBUIȚI

 168121 – 04032023 – Mesajul comunității științifice: 2023 trebuie să fie anul în care, prin politici publice adecvate, trebuie să începem diminuarea impactul clinic, social si economic al acestei pandemii.  

În fiecare an, pe 4 martie este marcată peste tot în lume Ziua Internațională a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației. Conform World Obesity Atlas 2023 publicat în data de 2 martie,  obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență  care va crește de la 14% în 2020 la 24% în 2035, ajungând să afecteze 2 miliarde de persoane la nivel global.

Forumul Român de Obezitate (FORO) – comitetul științific al Coaliției Naționale Împotriva Obezității – atrage atenția asupra faptului că anul 2023 trebuie să fie un moment de cotitură în ceea ce privește schimbarea paradigmei de abordare a obezității în România. Obezitatea este o boală cronică devastatoare, cu peste 230 de complicații ale acestei patologii, care are nevoie urgentă de intervenții de politică publică acționabile și implementabile, pentru a reuși să diminuăm impactul clinic, social si economic al acestei pandemii.

Obezitatea, insuficient identificată și  gestionată ani de zile, a ajuns în 2023 o cutie a Pandorei. La multiplele comorbidități pe care le generează se adaugă și un element  care proiectează o perspectivă sumbră asupra viitorului: conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.

Urmând politicile actuale din domeniul obezității, șansele de a respecta planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% în ceea ce privește populația adultă de sex masculin și de 4% pentru populația adultă de sex feminin. Conform studiului ORO (Obezitatea în România) (2014) , situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 1 din 2 adulți au probleme cu greutatea – obezitate sau preobezitate.

Acesta este motivul pentru care Forumul Român de Obezitate lansează un apel către toți factorii interesați de a implementa măsuri și politici publice complexe pentru abordarea tuturor persoanelor cu obezitate și pre-obezitate sub toate aspectele: prevenție, diagnostic/evaluare, tratamente bazate pe evidențe cu monitorizare și evaluare pe termen nedefinit.

Este esențial ca întreg ecosistemul format din profesioniștii în sănătate, decidenți și pacienți să înțeleagă că obezitatea este o boală, și încă una de gravitate crescută, ce trebuie abordată ca atare. Totodată, vorbim de o boală a cărei manifestare este una complexă. Tocmai de aceea, facem apel la întreaga comunitate medicală, precum și la alți factori de influență și decizie să se alăture demersului nostru de a lupta împreună nu doar împotriva aspectelor clinice ci și societale, pentru eliminarea stigmei sociale la care sunt supuse persoanele cu obezitate”, au declarat reprezentanții FORO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.