Acasă Cultura/Media Centenarul Constituției României Întregite

Centenarul Constituției României Întregite

DISTRIBUIȚI

 168367 – 25032023 –  La 28 martie 2023 se împlinesc 100 de ani de la adoptarea primei Constituții a României Mari, ca lege fundamentală unică pentru toate provinciile istorice unite cu țara mamă România, la 1 decembrie 1918.

Pentru a marca acest eveniment istoric, Romfilatelia va introduce în circulație luni, 27 martie emisiunea de mărci poștale intitulată Centenarul Constituției României Întregite, alcătuită din 3 timbre și o coliță dantelată, precum și un plic prima zi.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei, imaginea Regelui Ferdinand I, supranumit Întregitorul este asociată cu cea a coroanei de oțel cu care a fost încoronat la Alba Iulia.

Timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei redă imaginea artizanului Legii Fundamentale și a altor momente importante ale istoriei României, prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, alături de cea a stemei Regatului României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei sunt reproduse imaginea juristului liberal și senator Constantin G. Dissescu, raportorul Legii Fundamentale din 1923 și „creatorul ramurei dreptului constituțional și administrativ român”, asociată cu imaginea stemei Senatului României.

Timbrul coliței emisiunii cu valoarea nominală de 34 lei prezintă în fascimil coperta volumului cu textul „Noii Constituțiuni”, încadrat de două file ale actului de promulgare semnat de Regele Ferdinand I.

Prin principiile sale, Constituția din 1923 a fost una dintre cele mai avansate și democratice din Europa acelor vremuri.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Curții Constituționale a României pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. 

La mulți ani, Constituției României, cu prilejul împlinirii centenarului!

 

Emisiunea va fi disponibilă de luni, 27 martie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.