Acasă Life ”Fiecare picătură contează!”

”Fiecare picătură contează!”

DISTRIBUIȚI

 168297 – 22032023 – Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Raportul Națiunilor Unite privind dezvoltarea apei în 2023: Parteneriate și cooperare pentru apă, lansat astăzi, informează direct discuțiile Conferinței ONU 2023 privind apa (22-24 martie), descriind modul în care construirea de parteneriate și consolidarea cooperării în toate dimensiunile dezvoltării durabile sunt esențiale pentru accelerarea progrese către Obiectivul de dezvoltare durabilă pentru apă și canalizare (SDG 6) și realizarea drepturilor omului la apă și canalizare.

Raportul explorează tema parteneriatelor și cooperării pentru apă, între regiuni, în legătură cu agricultură, mediu, așezări umane, industrie, sănătate și schimbări climatice.

În sprijinul celor cinci „acceleratori” ai Cadrului global de accelerare al ODD 6 , raportul face, de asemenea, recomandări factorilor de decizie privind modul de accelerare și extindere a schimbărilor prin dezvoltarea capacităților, date și informații, inovare, finanțare și guvernanță.

În anul 2015, omenirea s-a angajat să respecte obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) 6 ca parte a Agendei 2030 – asumându-și astfel promisiunea că, până în anul 2030, fiecare dintre noi să beneficieze de o apă de bună calitate și de servicii de salubritate în condiții de siguranță.

Comunitatea mondială constată însă cu îngrijorare că ne aflăm departe de realizarea acestui obiectiv. Miliarde de oameni și comunități nu pot să se dezvolte, întrucât nu sunt încă îndeplinite drepturile tuturor celor care trebuie să aibă acces la apă și salubritate. Noua agendă, respectiv aceea de a schimba modul în care utilizăm, consumăm și gospodărim apa în viața voastră de zi cu zi reprezintă angajamentul pe care fiecare dintre noi și-l poate lua pentru a proteja resursa de apă din punct de vedere calitativ și cantiativ. Acesta se adăugă celor la scară mai largă asumate de guverne, întreprinderi, organizații, instituții și asociații care vor constitui Agenda de acțiune privind apa ce va fi lansată în cadrul Conferinței privind apa organizate de ONU, la New York, între 22-24 martie 2023 din– primul eveniment de acest gen din ultimii aproape 50 de ani.

ONU prezintă ce înseamnă criza mondială a apei și a salubrității și trage un semnal de alarmă referitor la faptul că:

  • în ultimele decenii au dispărut aproape jumătate din zonele umede din preajma comunităților, fapt care sporește riscul de inundații;
  • agricultura și industria din zonă ar prelua peste 80 % din disponibilul de apă;
  • din cauza schimbărilor climatice, seceta ar afecta din ce în ce mai mult resursele de apă și aprovizionarea cu alimente. Inundațiile ar pune în pericol instalațiile de apă și de salubrizare, contaminând resursele de apă;
  • este puțin probabilă existența unui acord de cooperare între comunitatea respectivă și cele învecinate privind partajarea consumului și protecția apei;
  • cei mai săraci și mai vulnerabili membri ai comunității, afectați în mod disproporționat de criză, ar avea cel mai mult de luptat pentru a atrage atenția autorităților să-și îmbunătățească serviciile de alimentare cu apă și salubritate.

În acest an, sloganul general „Să accelerăm schimbarea!” este completat și nuanțat prin unul mai detaliat: „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!”.

Acesta vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Mesajul din acest an pornește de la o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre-colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă. Atunci când aceasta este întrebată cum crede că poate stinge incendiul din pădure, aceasta îi răspunde: ”Eu îmi fac partea mea. Fiecare picătură contează!”. Campania declanșată de Un-Water îi încurajează astfel pe oameni să fie ca pasărea colibri, adică să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.