Acasă Social Sanatate Rafila: Pacienții nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului...

Rafila: Pacienții nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical. E o problemă de mentalitate

Șefii din sănătate, instruiți anticorupție

DISTRIBUIȚI

 168109 – 03032023 – În vederea prevenirii actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și a integrității, specialiștii Serviciului de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au organizat în ultimele săptămâni mai multe activități la care au participat managerii unităților aflate în subordinea/autoritatea Ministerului Sănătății, directorii executivi ai DSP-urilor, respectiv, a municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică.

În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. Participanții la cursuri trebuie să disemineze informațiile personalului din subordinea lor.

Prezentările au fost susținute de reprezentanți ai ANI, DGA din MAI și din Ministerul Justiției, precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri.

“Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Activitățile de prevenire a corupției vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar.

Solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.