Acasă Politic Reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice, soluția optimă de rezolvare a crizei

Reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice, soluția optimă de rezolvare a crizei

DISTRIBUIȚI

 168211 – 14032023 – Românii vor beneficia, în cel mai scurt timp, de un număr suficient de medicamente, în urma proiectului de lege inițiat de Ministerul Sănătății privind reducerea taxei clawback la medicamentele generice, de la 20% la 15%.

Transpunerea în practică a acestei propuneri legislative, aflată în prezent în procedură de transparență decizională, va însemna automat diminuarea taxelor plătite de către producătorii de medicamente la stat și, implicit, multiplicarea posibilităților de a-și acoperi creșterea costurilor impuse de rata inflației.

Măsura Ministerului Sănătății de a reduce taxa aplicată producătorilor de medicamente generice este benefică, în condițiile în care cheltuielile de producție au crescut foarte mult în ultima perioadă, din cauza efectelor pandemiei și a războiului de la granițele noastre. Acestora li se adaugă politicile de preț și taxare stabilite de instituțiile responsabile, fapt ce a determinat dispariția unui număr extrem de mare de medicamente generice de pe piață, peste 3.000, conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În aceste condiții, pacienţii români au ajuns să plătească prețuri foarte mari pentru medicamentele inovative, în timp ce accesul la medicamentele generice, care sunt cu 80% mai ieftine, este extrem de dificil, dacă nu aproape imposibil, tocmai din cauza faptului că ele nu mai există.

Alături de ajustarea preţurilor la rata inflaţiei, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 lei, consider că stabilirea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice reprezintă o soluție viabilă și absolut necesară, pentru a rezolva atât problemele cu care se confruntă producătorii, aflați în situații delicate, cât și penuria acestor medicamente indispensabile unei însemnate părți a populației.

Ministerul Sănătății vine astfel în întâmpinarea problemelor reale ale producătorilor de medicamente generice, determinate de creșterea preţurilor la nivel global ale tuturor elementelor indispensabile capacităților de producţie, respectiv energie, transport, materii prime şi ambalaje, care au ajuns, în unele situații, mai mari cu 300%.

Nu în ultimul rând, cheltuielile CNAS din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au crescut foarte mult în ultima perioadă, din cauza faptului că instituția a fost nevoită să compenseze medicamente mai scumpe, după ieșirea de pe piața autohtonă a celor generice.

Una dintre soluțiile luate în calcul de decidenți este reglementarea taxei clawback, mai ales că anumite medicamentele generice de import, compensate 100% şi cu preţuri până la 50 de lei, au ajuns să fie taxate cu 28%, mult peste cuantumul de 20% stipulat de Legea 53/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2019 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. Această diferenţă rezultă în urma calculării taxei clawback la prețul de comercializare, care include adaosurile comerciale şi costurile presupuse de distribuţie.

Problemele survenite în urma acestor realități afectează, în primul rând, românii care suferă de diferite afecțiuni, care, în lipsa acestor medicamente indispensabile, sunt nevoiți, de cele mai multe ori, să renunțe la tratamentele vitale. În cazul bolilor cronice, este cât se poate de evident că neluarea medicamentelor necesare conduce la periclitarea vieții pacienților. Situația crează, de asemenea, efecte nefaste în lanț, deoarece netratarea la timp și cu medicamentele necesare bolnavilor cronici are drept consecință, în timp, creșterea exponențială a cheltuielilor sistemului național de sănătate.

În opinia mea, situația dificilă legată de dispariția acestor medicamente generice de pe piață, precum și a prețurilor actuale ale medicamentelor, va fi rezolvată în mare măsură după intrarea în vigoare a propunerii conducerii PSD a Ministerului Sănătății.

Salut și susțin acest demers concret, deoarece reapariția medicamentelor generice, prin intermediul cărora se tratează foarte mulți români, va însemna atât rezolvarea problemelor unui număr sporit de pacienți, cât și economii suplimentare obținute de stat, transmite deputatul Georgeta Carmen Holban printr-un comunicat de presă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.