Acasă Politic România analizează posibilitatea ratificării Convenției internaționale pentru protecția parsoanelor dispărute și a...

România analizează posibilitatea ratificării Convenției internaționale pentru protecția parsoanelor dispărute și a Documentului Montreux

DISTRIBUIȚI

 168086 – 01032023 – Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a prezidat marți, 28 februarie 2023, cea de-a doua reuniune a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), desfășurată sub egida Președinției Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a acestui for.

Cu această ocazie, secretarul de stat Janina Sitaru, care îndeplinește, în perioada 2022-2023, funcția de președinte al comisiei din partea MAE, a prezentat ultimele evoluții relevante în domeniu. În context, a menționat semnarea de către România, la 18 noiembrie 2022, în contextul Conferinței la nivel înalt de la Dublin, a Declarației politice privind întărirea protecției civililor ca urmare a consecințelor umanitare ce decurg din folosirea armelor explozive în zone populate.

De asemenea, în cadrul reuniunii, a avut loc un schimb de opinii privind posibilitatea ratificării de către România a unor tratate relevante pentru domeniul dreptului internațional umanitar (Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate, adoptată la New York, la 20 decembrie 2006) și oportunitatea exprimării susținerii pentru alte instrumente internaționale în domeniul dreptului internațional umanitar  (cum ar fi Documentul Montreux privind obligațiile juridice internaționale pertinente și bunele practici pentru state în legătură cu operațiunile societăților militare și de securitate private care acționează în timpul conflictelor armate).

La reuniune au fost invitați și reprezentanți ai Societății Naționale de Cruce Roșie din România și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii, care au prezentat activitățile umanitare desfășurate de aceste organizații în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

 Comisia Națională de Drept International Umanitar este un organ consultativ al Guvernului, înființat prin Hotărârea de Guvern nr. 420 din 29 martie 2006 și reunește reprezentanți ai MAE, MApN, Ministerului Justiției, MAI, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii și Ministerului.

Atribuțiile CNDIU vizează examinarea măsurilor necesare la nivel național în vederea aplicării și prevenirii încălcării normelor de drept internațional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaționale la care România este parte, urmărirea transpunerii în legislația internă a normelor de drept internațional umanitar, emiterea de avize consultative cu privire la proiecte de acte normative relevante, recomandarea ratificării instrumentelor juridice internaționale în domeniu, promovarea activităților de diseminare a informațiilor privind dreptul internațional umanitar, colaborarea cu comisiile naționale din alte state și cu instituțiile internaționale de profil.

Primul raport voluntar privind stadiul implementării de către Romania a obligațiilor din sfera dreptului internațional umanitar a fost elaborat în 2021.

Ziua dreptului internațional umanitar a fost stabilită prin Legea nr.177/2013, la propunerea CNDIU, și a fost marcată, în fiecare an, începând cu 2014, prin demersuri cultural-educative și științifice dedicate cunoașterii și promovării dreptului internațional umanitar.

Alegerea acestei zile corespunde în mod simbolic momentului ratificării de către România, la 14 mai 1954, a Convențiilor de la Geneva din 12 august 1949, care consacră, alături de cele două Protocoale adiționale din 1977 referitoare la protecția victimelor conflictelor armate, principalele norme ale dreptului internațional umanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.