Acasă Politic Schengen: Cu excepția Austriei, toate statele UE sunt ferm în favoarea aderării...

Schengen: Cu excepția Austriei, toate statele UE sunt ferm în favoarea aderării României la Schengen

Bogdan Aurescu: ”Nu trebuie create aşteptări grăbite”

DISTRIBUIȚI

 168388– 28032023 –  Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat în plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost chemat la ”Ora Guvernului”, că în privinţa Schengen este cert că toate instituţiile europene şi statele membre UE, cu excepţia Austriei, sunt ferm în favoarea aderării României și a menționat că  înaintea alegerilor care au loc în 23 aprilie în landul Salzburg e dificilă o modificare de poziţie a acestei ţări.

”Nu trebuie create aşteptări grăbite”, a spus Aurescu.

”Anul trecut, prin eforturi diplomatice, am obţinut progrese incontestabile. Susţinerea fermă şi activă a Franţei şi Germaniei, am convins Finlanda, apoi Suedia şi Olanda. Am susţinut definitivarea raportului MCV care a fost esenţial pentru convingerea Olandei, împreună cu rapoartele, tot pozitive, ale misiunilor voluntare de evaluare Schengen din octombrie şi noiembrie, de asemenea, facilitate de MAE. Reiterez faptul confirmat fără echivoc de toţi partenerii europeni că schimbarea de ultim moment a poziţiei Austriei a fost bruscă, motivată doar din raţiuni de politică internă şi imposibil de anticipat, luând prin surprindere inclusiv pe preşedintele Austriei şi partenerii de coaliţie”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a subliniat că ”votul din decembrie a evidenţiat un nivel european enorm de simpatie şi susţinere pentru România”.

”Nu trebuie însă create aşteptări grăbite, mai ales că înainte de alegerile din landul Salzburg, din 23 aprilie, e dificil de aşteptat o modificare de poziţie. Din decembrie şi până acum, am discutat cu toţi omologii mei din cele 23 de state membre UE şi Schengen şi am obţinut nu doar reconfirmarea susţinerii tuturor, cu excepţia Austriei, dar şi efectuarea de demersuri active faţă de Viena. Subliniez şi sprijinul ferm al Olandei, la vizita din ianuarie a omologului meu, care a spus clar că Olanda nu a votat contra României şi că se va implica activ în favoarea aderării noastre. Am mobilizat şi mediul de afaceri austriac, state şi entităţi influente. Suntem în contact permanent cu preşedinţia suedeză (a Consiliului UE – n.r.) şi următoarea, a Spaniei, ambele foarte favorabile României. Demersurile pe lângă Austria continuă, MAE acţionând în strânsă cooperare cu Ministerul de Interne. Am avut numeroase discuţii cu ministrul de externe austriac telefonic, la Davos, la Consiliul Afacerilor Externe”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe.

Şeful diplomaţiei române a dat asigurări că va continua demersurile, la toate nivelurile, pentru aderarea României la Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.